Znate li zašto su baš crvena, zelena i zlatna božićne boje?

09.12.2022. - Društvo

Kada zatvorite oči i zamislite božićne ukrase, koje boje vidite? Ne čudi ako je sve oko vas crveno, zeleno i zlatno, u bojama čije porijeklo značenja seže daleko u prošlost, a korijeni dolaze iz hrišćanstva.

Božićne boje i njihovo značenje

Niko sa sigurnošću ne zna kako su crvena i zelena postale kultne boje Božića”, kaže za TODAY Lori Sawaya, strateg za boje u The Land of Color i stručnjakinja za kolorimetriju; umjetnost i nauku o bojama.

“Teorija ima na pretek”. Sawaya objašnjava da većina hrišćana vjeruje da crvena boja simbolizuje krv Kristova raspeća, dok zelena predstavlja obnovu i vječni život po Isusu, čije rođenje i slave 25. decembar,odnosno,7. januara.

“Iz perspektive psihologije boja, crvena zahtijeva vizuelnu pozornost i prenosi dinamične, snažne i samouvjerene osjećaje”, dodaje Sawayi.

“Sjetite se samo Coca-Coline kultne reklame iz 1930-ih; jarko crveno odijelo Djeda Mraza samo je jedan od primjera korištenja te  boje kako bi se privukla pažnja ljudi tokom inače haotične praznične sezone.

Zelena :Stručnjak za vintage stil života i autor knjige A Very Vintage Christmas Bob Richter kaže da je teško razdvojiti crvenu i zelenu jer su one “suštinska kombinacija božićnih boja”.

“Najbolji primjer za to su božikovina i bršljan koji ostaju sjajni i obilni tokom zime, kada drugi grmovi i drveće odbacuju lišće”, kaže on.

“Neki kažu da je božikovina dijete Hrist, a bršljan njegovo majka Marija.” Korijeni unošenja božikovine i bršljana u Božićne običaje sežu do Kelta, za koje Richter kaže da su ih koristili za tjeranje zlih duhova.

“Također su Kelti i/ili Pagani bili ti koji su počeli unositi zelenilo kao način da ispoštuju promjenu godišnjih doba i unesu život u svoje domove tokom hladnih zimskih mjeseci.”

Hrišćani su s vremenom usvojili tu tradiciju, prikazujući zelenu boju kroz vijence i zimzeleno drveće. Što se tiče božikovine, Sawaya dodaje da ona “simbolizuje sreću, zaštitu i prosperitet za novu godinu.”

Svjetlucavo se zlato povezuje s Božićem jer su, kako priča kaže, tri mudraca Isusu donijela zlato, tamjan i smirnu.

“Zbog povezanosti s velikom financijskom vrijednošću, zlatna je boja prosperiteta i obilja”, kaže Richter.

“Dodavanje zlatne u vaš dom za praznike je način da proslavite te darove i pozovete ih još više”. Zlatna je možda najraskošnija blagdanska boja i često se pojavljuje na mašnama, ukrasima, svijećnjacima i drugom svjetlucavom dekoru. “Zlato također može biti metafora za Betlehemsku zvijezdu”, dodaje Richter.

“Zbog zlatne svako praznično okupljanje odmah izgleda svečanije” ističe Sawaya, “jer pojačava osjećaj slavlja i ekstravagancije koji mnogi osjećaju tokom posebnog dijela godine kada se kroz praznike ‘kotrljamo’ u novu godinu”.

 

izvor:RadioSarajevo/Agencije/FOTO:Ilustracija