Na tijelu migranta nisu pronađene vidljive povrede

05.12.2022. - Društvo

Danka Prodanović, portparol Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, na današnjoj konferenciji za štampu saopštila je da se još uvijek utvrđuje identitet nepoznatog muškarca čije je beživotno tijelo u nedjelju u popodnevnim časovima pronađeno na obali Drine u Amajlijama.

“Dežurni tužilac je oko 14 sati u nedjelju obaviješten o ovom događaju i odmah je sa policijskim službenicima izašla na lice mjesta i izvršila uviđaj, odmah po prijemu obavještenja. Tokom uviđaja utvrđeno je da je neposredno, uz samu obalu rijeke Drne, u selu Amajlije, pronađeno NN lice muškog pola, mlađe životne dobi. Prednjim dijelom tijela bilo je zabijeno u pijesak korita Drine, bez vidljivih povreda na tijelu, koje je duži vremenski period boravilo u vodi, najmanje šest do sedam dana. Nakon završenog uviđaja, tijelo je prebačeno u mrtvačnicu Bolnice “Sveti vračevi”. Dežurni tužilac je danas, petog decembra izdao naredbu da se izvrši obdukcija tijela, radi utvrđivanja tačnog uzroka smrti i vremena nastupanja smrti, te radi uzimanja uzoraka radi DNK analize i radi identifikacije tijela. 

Najvjerovatnije je riječ o migrantu

Najvjerovatnije se radi o migrantu, izjavila je Danka Prodanović, skrenuvši tom prilikom pažnju novinarima da je primijećeno i to da su se u medijima pojavile informacije, u vrijeme trajanja uviđaja,  da je u Bijeljini pronađeno beživotno tijelo muškarca na obali rijeke Drine, ali da se na tijelu nalaze prostrelne rane u predjelu leđa i da se sumnja na ubistvo. 

“Navedena informacija je objavljena bez prethodnog kontaktiranja Tužilaštva ili osobe zadužene za odnose s javnošću, tako da se ta informacija ispostavila kao netačna, ali je uznemirila građane.

Vijesti koje uznemiravaju građane

 Tužilaštvo poziva novinare na saradnju, te da prije objavljivanja informacija pozovu Tužilaštvo radi objektivnog informisanja građana, jer iz ovakvih postupaka mogu proisteći elementi krivičnog djela”, naglasila je Danka Prodanović. 

Ona je izjavila da je portparol Tužilaštva dostupan 24 sata i javnosti će biti dostupne sve informacije koje ne ugrožavaju tok istrage, naglasivši da će javnost o identitetu utopljenika biti upoznata nakon završene obdukcije.

Podsjećamo, policijski službenici Policjske uprave Bijeljina u nedjelju, u popodnevnim satima, izvršili su uviđaj na obali Drine, kod semberskog sela Amajlije, nakon što im je u ranim popodnevnim satima, oko 12,30 sati, dojavljeno da se na obali Drine nalazi beživotno tijelo nepoznate muške osobe. Tom prilikom utvrđeno je da je riječ o osobi srednje životne dobi, te da se, navjerovatnije, na tom mjestu tijelo nalazilo već pet do šest dana. Pretpostavka je bila da je u pitanju migrant azijskog porijekla.

 Bijeljina.com