Evo koliko ćemo plaćati veknu hljeba

19.11.2022. - Aktuelno

Rast cijena hrane i usluga proteklih mjeseci, trgovci su uveliko pravdali enormnim poskupljenjem goriva. Međutim i kada su naftaši korigovali cjenovnike, za istim potezom trgovci nisu posegnuli .

 

Poslednjih mjesec dana najavljuju se nova poskupljenja brašna za 10 odsto.Kao opravdanje za novu korekciju cijena , mlinari navode problem u vezi sa izvozom žitarica iz Ukrajine, ali i poskupljenjem energenata.

 

 

Konačan epilog toga vidjećemo već krajem ovog mjeseca jer će se poskupljenje brašna,sasvim sigurno, odraziti se i na cijene pekarskih proizvoda.U Udruženju pekara regije Bijeljina kažu da će cijene na području Semberije ipak biti prihvatljive.

“Neminovno je da sa poskupljenjem brašna dolazi i do korekcije cijena pekarskih proizvoda.Ali,mi u Semberiji ,imamo i dalje najniže cijene hljeba ,u odnosu na druge gradove. Ono što vjerujem je da hljeb neće biti skuplji od 2,00 KM. Dobra stvar je to što pšenice i brašna ima u dovoljnim količinama i sasvim sigurno neće doći do nestašice”, kaže Radenko Pelemiš predsjednik Udruženja pekara regije Bijeljina.

 

Iz ministarstva poljoprivrede RS poručuju da nema razloga za paniku, te da građani ne gomilaju zalihe osnovnih životnih namirnica.

 

Hrane ima dovoljno.Ali, upitna je njena cijena.Prognoze,tvrde analitičari, nisu optimistične, jer uvoz diktira cijenu a skupi energenti kapacitet domaće proizvodnje. Hljeb bi mogao poskupiti i do 30% .

“Inflacija se jedino gasi robama, a mi roba nemamo.Takođe, nemamo ni robne rezerve kojima bi intervenisali na tržištu ” ,kaže profesor Aleksa Milojević ekonomski analitičar.

Najskuplja sjetva u istoriji 

U jesenjoj sjetvi u Semberiji zasijano je oko 14.000 hektara obradivih površina.I ove godine pšenica je najzastupljenija jesenja kultura,potvrđeno je za portal Bijeljina.com u Odjeljenju za poljoprivredu Grada Bijeljina .


Sjetva je ove godine, kažu ratari, najskuplja do sada.

“Sjetva je skuplja nego ikada. Repromaterijali su 300 posto skuplji u odnosu na prije,a najveća nam je stavka u proizvodnji gorivo čija je cijena sad skoro 4.00KM. Potrošnja je 50 litara po hektaru i to je samo goriva 200 maraka” ,kaže Boško Radić predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Sela Semberije”

 

Građane poskupljenja više i ne iznenađuju. Kažu, navikli su da ih svakoga dana u marketima dočekaju nove cijene osnovnih životnih namirnica. Pa su primorani da kupuju manje .

 

Vlada RS donosi mjere 

Iz Vlade RS zatražili su da Inspektorat RS hitno preduzme pojačane kontrole u svim maloprodajnim i veleprodajnim objektima sa ciljem kontrole osnovanosti cijena životnih namirnica. Izdat je i nalog za stavljanje na raspolaganje svih kapaciteta Inspektorata s ciljem kontrole cijena.
Svi poslovni objekti, kod kojih se utvrdi neosnovano povećanje prodajnih marži, biće suočeni sa rigoroznim sankcijama.

 

Bijeljina.com