Bijeljina jedna od dvije lokalne samouprave u RS koje koriste četbot podršku

15.11.2022. - Društvo

Bijeljina je jedna od dvije lokalne samouprave u RS koje su prve dobile četbot podršku u radu gradske uprave.

 

 

Izvode iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu, stanovnici Bijeljine sada mogu da poruče, putem vajbera ili gradskog portala, dobiju na kućnu adresu, putem četbota MIA. Takođe, putem ove aplikacije građani mogu da saznaju šta im je potrebno od dokumentacije za upis u matičnu knjigu vjenčanih ili kako da registruju preduzetničku djelatnost, a osnovci, srednjoškolci i studenti se mogu raspitati o uslovima za stipendiranje

Četbot MIA koji je zasnovan na vještačkoj inteligenciji ,na raspolaganju je građanima u bilo koje doba dana ili noći, sedam dana u nedjelji da pruži informacije i o drugim administrativnim uslugama.

Samo tokom proteklog mjeseca građani su joj se obratili za pomoć 12.816 puta.

Ovakav vid komunikacije ,koji predstavlja najsavremenije tehnološko rješenje,koriste mnoge industrije i javni sektor, kako bi korisnicima obezbijedili najbolju uslugu, uz uštedu njihovog vremena i novca.

“Pretraživanje sajta gradske uprave skraćuje vreme dolaska do informacije, ali i dalje zahtijeva dobru koordinaciju i snalaženje na vebu. Četbot MIA Znudi tačne i precizne odgovore na tražena pitanja i opslužuje ogroman broj korisnika istovremeno, zbog čega nam je drago da naša analitika pokazuje da postoji pozitivan trend rasta svakog mjeseca u broju građana koji se okreću ovoj metodi dolaska do informacija”,kaže predstavnica Privredne komore RS Olivera Radić .

U toku  septembra uvedene su i dvije nove usluge – podnošenje zahtjeva za izvode iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu, kao i prijavljivanje komunalnih problema.

Takođe, putem ove aplikacije, moguće je anonimno ili uz ostavljanje ličnih podataka, prijaviti bilo koji problem na području Grada Bijeljina: divlje deponije,kvarove na uličnoj rasvjeti, probleme na putnoj infrastrukturi, ali i hnarušavanje javnog reda i mira poput buke u zgradi i na ulici. Četbot MIA sve prijave prosljeđuje javnim preduzećima, kako bi problem bio otklonjen u što kraćem roku

Inovacija je realizovana putem regionalnog projekta “Unapređenje opštinskih usluga u Srbiji i BiH uvođenjem četbot aplikacije”, koji sprovode GIZ i kompanija SAGA u partnerstvu sa Mrežom za povoljno poslovno okruženje, koju predstavljaju NALED i Privredna komora Republike Srpske, u okviru programa develoPPP njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Osim Bijeljine, četbot MIA na usluzi je i građanima Laktaša. A koriste je i građani dva grada u Srbiji – Šapca i Sombora.

 

Bijeljina.com