Koliko traje izdavanje recepta u novom IZIS-u?

12.11.2022. - Aktuelno

Nakon potpuno suprotnih stavova medicinskih radnika i predstavnika firme “MMS Code” o komplikacijama u radu novog IZIS-a (Integrisani zdravstveni informacioni sistem) koji su građani platili čak 26 miliona maraka, CAPITAL je u jednoj banjalučkoj ambulanti provjerio kako to u praksi izgleda.

Medicinski radnici jednoglasno tvrde da ih je sistem za samo nekoliko dana  doveo do ruba živaca, da je komplikovan i težak za korišćenje, a da je sve to izazvalo nesnosne gužve u ambulantama, u šta smo se uvjerili prilikom sinoćnje posjete.

Ljekari i sestre govore da sistem zahtijeva puno vremena i prilično tehničko umijeće da bi se odradile nekada vrlo jednostavne operacije, a da kratka obuka koju su prošli prosto nije bila dovoljna da bi se savladalo sve što je potrebno za efikasan rad.

Da bismo provjerili njihove tvrdnje, zamolili smo ih da nam demonstriraju proces izdavanja doznake, recepta i zakazivanja pregleda, ali tako, da to radi doktor koji je do sada najbolje savladao sistem i koji može “iz prve” riješiti zahtjev pacijenta.

Međutim, demonstraciju za CAPITAL napravila je sestra koja je najbolje do sada savladala doktorov posao u IZIS-u, dok on pregleda pacijente i rukom piše uputnice i ceduljice, koje i dalje primaju u Kliničkom centru RS.

Za to vrijeme, u posao ove medicinske sestre “uskače” druga sestra kako bi joj pomogla da završi obaveze.

Pogledajte u nastavku video klipove u kojima su nam pokazali kako “funkcioniše” IZIS.

U “MMS Code” kažu da će sve da “legne” kada se nauči korišćenje novih aplikacija

Istovremeno, u banjalučkoj kompaniji “MMS Code”, koja je napravila ovaj softver kažu da je pozadina cijele priče to što medicinski radnici teško prihvataju inovacije, pogotovo one koji forsiraju pojedine farmaceutske kuće i putem poruka i poziva rješavaju recepte, uputnice i drugo, umjesto dolaska na pregled.

Osim toga, ističe se i da je konekcija u DZ Banjaluka loša, da često puca, a da je za ovaj softver potrebna stabilna veza. Oni govore i da su za potrebe funkcionisanja sistema “donirali” brojnim ambulantama veću količinu opreme.

Insistiraju na tome da će sve da legne na mjesto dok se savlada sistem i kada se medicinsko osoblje prestane opirati inovacijama.

Demonstraciju rada sistema dobili smo i u njihovoj kompaniji gdje su nam pokazali šta je sve potrebno da bi se ove radnje izvršile.

Proces, naravno, izgleda potpuno isto, a naš zaključak je da je za rukovanje ovim sistemom potrebno nešto više informatičkog znanja, da ipak “ima previše klikova” za prosto izdavanje doznake ili recepta, te da interfejs nije baš “user-friendly”  zbog šume opcija i padajućih menija zgužvanih na malom prostoru.

Takođe, među podacima o pacijentima, u oči nam je upala i opcija “bračno stanje”, za koju nismo mogli da ocijenimo da li je potrebna u medicinskom kartonu.

Izvor: CAPITAL: Andrijana Pisarević