U bijeljnskoj bolnici besplatni ultrazvučni pregledi krvnih sudova vrata i glave

29.10.2022. - Aktuelno

БИЈЕЉИНА, 29. ОКТОБРА /СРНА/ – На Свјетски дан борбе против можданог удара Болница “Свети врачеви” у Бијељини организовала је акцију бесплатних ултразвучних прегледа крвних судова главе којој се одазвало око 300 грађана.

Na Svjetski dan borbe protiv moždanog udara Bolnica “Sveti vračevi” u Bijeljini organizovala je akciju besplatnih ultrazvučnih pregleda krvnih sudova glave kojoj se odazvalo oko 300 građana.

“Zdravlje je na prvom mjestu – rekla je nakon pregleda Ljiljana Rikić i pohvalila preventivnu akciju bijeljinske bolnice, dok je Sadik Pazarac, koji se oporavio nakon dva manja moždana udara, pohvalio opremu, kadar i posvećenost ljekara na odjeljenju neurologije i pozvao sugrađane da na vrijeme brinu o svom zdravljau.

Načelnik neurologije u Bolnici „Sveti vračevi“ Goran Maksimović istakao je značaj podizanja svijesti opšte populacije o prevenciji i simptomima moždanog udara, navodeći da je to oboljenje po smrtnosti na drugom mjestu u svijetu, a po invalidnosti na prvom mjestu, što je medicinski, ali i ekonomski, socijalni i društveni problem.

” Sve studije Svjetske zdravstvene organizacije upućuju ka prevenciji moždanog udara, opšta populacija mora da poznaje simptome moždanog udara i načine kako ga prevenirati”,  rekao je Maksimović.

On je naveo da bijeljinska bolnica ima na neurologiji Jedinicu moždanog udara, ali je broj terapija koje se mogu dati u prvih tri i po do četiri i po sata nedovoljan i kreće se ispod dva odsto, dok je to u svijetu preko pet odsto.

“To je i do edukacije stanovništva i brzog prepoznavanja simptoma, da se u što kraćem roku dođe u bolnicu da se primi terapija, zbog čega je važno masovno upoznavanje populacije da se prepoznaju simptomi i da se radi na prevenciji moždanog udara “, ocijenio je Maksimović.

Direktor Bolnice Zlatko Maksimović rekao je da je odziv na akciju odličan i u izjavi novinarima najavio nastavak ulaganja ove zdravstvene ustanove u kadar i opremu.

“Bijeljinska bolnica dosta ulaže u znanje i napravili smo veliki iskorak na kardiologiji i hirurgiji, uvođenjem novih metoda i dodatnom edukacijom specijalista u Švajcarskoj, a nastavljamo sa ulaganjem u kadar, znanje i opremu na neurologiji”,  rekao je Maksimović.

Bijeljinska bolnica izradila je i letak o simptomima i prevenciji moždanog udara koji se dijeli građanima.

Izvor/Foto:Srna