Pola vijeka rada na afirmaciji kulturnog nasljeđa

28.10.2022. - Aktuelno

U Muzeju Semberije danas je predstavljena knjiga “50 godina Muzeja Semberije – odabrani radovi” u kojoj je sadržano sve ono najvažnije što se dešavalo u ovoj muzejskoj ustanovi i što je doprinosilo afirmaciji kulture i kulturnog nasljeđa Semberije i Bijeljine u proteklih pola vijeka.

Momčilo Koprivica, direktor Muzeja Semberije izjavio je da se sadržaj  knjige  može podijeliti u dvije tematske cjeline, na dva značajna perioda, prvih dvadeset godina od osnivanja i konstituisanja i posljednjih trideset godina rada i afirmacije Muzeja Semberije. 

“U knjizi su hronološki prikazane manifestacije, izložbe, posjete značajnih ličnosti, bitni događaji i radovi naših kustosa, organizovani u jedno tematsko jedinstvo, homogeno i umjetnički dovršeno, što obezbjeđuje trajanje u kulturi sjećanja jednog naroda”, izjavio je Momčilo Koprivica.

Tanja Lazić, istoričar u Muzeju Semberija, izjavila je da su okolnosti, pandemija virusa korona, prolongirali izdavanje ove knjige koja je trebalo da se pojavi prije dvije godine.

 “Ovaj datum, 28. oktobar, faktički je i rođendan Muzeja Semberije, datum osnivanja ove ustanove i preteče Muzejske zbirke Semberija. Knjiga predstavlja osvrt na sve ono što smo radili u okviru afirmisanja kulturne istorije grada, u okviru osvajanja nekih civilizacijskih tekovina i uopšte razvoja građanske kulture kod nas. Ova knjiga može biti putokaz za neka buduća istraživanja”, izjavila je Tanja Lazić.

Bijeljina.com