Povelja grada dodijeljena vladiki Fotiju

24.09.2022. - Aktuelno

Polaganjem cvijeća na centralni spomenik poginulim semberskim borcima i svečanom sjednicom Skupštine grada, obilježen je  Dan grada, koji se slavi povodom  prvog oslobođenje Bijeljine u Drugom svjetskom ratu, prije ravno sedamdeset i devet godina, 24. septembra 1943. godine. Na svečanoj sjednici, kojoj su prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik, brojne ličnosti iz javnog, privrednog i kulturnog života grada, dodijeljena su priznanja najzaslužnijima za razvoj grada.

Najveće priznanje ove godine, Povelja grada, dodijeljeno je Njegovom preosveštenstvu episkopu zvorničko – tuzlanskom Fotiju.

U obrazloženju odluke o dodjeli Povelje navedeno je da je episkop Fotije dao nemjerljiv doprinos u razvoju i očuvanju srpske kulture i duhovnosti i svojim dobrotvornim, književnim i društveno – korisnim radom uticao na sveukupni društveni život Bijeljine.

Svojim radom i djelovanjem vladika Fotije je objedinio sve nas, učeći nas pobožnosti i duhovnosti, najvećim hrišćanskim vrlinama. Čestitam svim dobitnicima nagrada i priznanja i želim im puno zdravlja i uspjeha u daljem radu i životu”, istakao je gradonačelnik Ljubiša Petrović. Predsjednik Skupštine grada Aleksandar Đurđević  istakao je da se građani Bijeljine i danas s ponosom sjećaju  važnih istorijskih datuma, među kojima je i prvo oslobođenje Bijeljine u Drugom svjetskom ratu.

“Obilježavanje ovakvih datuma je  najbolji način čuvanja od zaborava svih žrtava koje su pale za slobodu. Posebno nas raduje da je najveće gradsko priznanje – Povelja grada,  dodijeljeno vladiki Fotiju, što je jaka poruka zajedništva i okupljanja oko Crkve, koja nas vodi pravim putem, istakao je Aleksandar Đurđević.

Zahvalivši se u ime svih nagrađenih, vladika Fotije je istakao da su Srbi u simfoniji, u jedinstvu duhovne i svjetovne vlasti dali najviše plodova, kako u duhovnom, tako i u kulturnom i društvenom smislu u čitavoj svojoj stradalnoj i mučeničkoj istoriji.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, čestitavši ovaj praznik Bijeljincima, poželjela je da Bijeljina i dalje napreduje, da razvija dobre odnose i saradnju sa republičkim institucijama, jer je to, kako je istakla, jedina formula za uspjeh i napredak lokalnih zajednica.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske istakao je da ovakvi praznici, kao što je Dan oslobođenja Bijeljine u Drugom svjetskom ratu, u sebi okupljaju sve one koji su se bilo kada i u bilo kom vremenu žrtvovali  za opštenarodno dobro i za slobodu ovog naroda.

 “Bijeljina je danas savremen i napredan grad, jedan od najvažnijih centara u Republici Srpskoj. Ona dobija konture  savremenog, komunikacijski uređenog središta. Mi smo ovdje radili u kontinuitetu, od 1998. godine, kada smo izdvojili ogroman novac, oko tri miliona za izgradnju kanala Dašnica. Sada vidimo savremena šetališta, zaobilaznice, novu bolnicu, pomažemo puno poljoprivrednicima. Stotine miliona je investirano u poljoprivredu. Već sada možemo najaviti agrarni budžet, umjesto ranije najavljenih 150,  oko 180 miliona KM za narednu godinu”, izjavio je Dodik.

Bijeljina.com