Hoće li ove zime biti ajvara na trpezi?

19.09.2022. - Aktuelno

Iako su se semberski poljoprivrednici ovog ljeta, uprkos velikoj suši,  maksimalno trudili da proizvedu što više povrća, izgleda da će mnogi, ipak, odustati od tradicionalnog pripremanja zimnice i domaćeg ajvara po oprobanim recepturama naših majki i baka. Crvena paprika “roga” na bijeljinskoj pijaci košta trenutno od 2,50 do 3,50 KM po kilogramu. Ulje, bez koga nema dobrog ajvara, puno je skuplje nego prošle godine.

Plavog patlidžana ima i košta dvije KM po kilogramu.

Na jednoj od pijačnih tezgi izloženo je sve ono što podrazumijeva tradicionalnu zimnicu, a riječ je o prerađevinama  od voća i povrća. Prodavci kažu da su prerađevine od voća prošle godine koštale osam KM po tegli, dok sada koštaju 10 KM. U pitanju su džemovi, slatka i pekmez od šljiva i drugog voća. Razlog za poskupljenje, skuplji šećer i sirovina. Prerađevine od povrća u prosjeku su skuplje za jednu do dvije KM po tegli, a riječ je o šarenoj salati, ukiseljenoj paprici i drugom povrću.

Iz svega se može  izvesti samo jedan zaključak, ove jeseni mnogi će svjesno odustati od pripreme zimnice na tradicionalan način, jer, kako kažu, to im se, jednostavno, ne isplati.

Bijeljina.com