U Čeliću otvorena manifestacija “Dani jagodičastog voća”

20.05.2022. - Poljoprivreda

Nakon 12 godina pauze, privredna manifestacija “Dani jagodičastog voća” ponovo je zaživjela u Čeliću a svoje proizvode danas je predstavilo 320 izlagača iz BiH.

Inače, sa više od 500 proizvođača, ovaj majevički kraj poznat je po proizvodnji jagode koja predstavlja osnovni  izvor egzistencije za porodice ovog kraja. Više od 70 % proizvodnje zasnovano je u plastenicima, dok se ostatak nalazi na otvorenom.

Godina je, kažu proizvođači, bila izrazito teška za proizvodnju . Poskupljenje cijena repromaterijala dovelo ih je u situaciju da ne mogu primjeniti sve agrotehničke mjere, što se u konačnici odražava na ovogodišnji  kvalitet i prinos jagode.

“Trenutna cijena od 3,5 marke po kilogramu zadovoljavajuća je, no nedovoljna da pokrije troškove uloženog” , kaže Irfan Mešković  koji na površini od oko 5 duluma proizvodi  više sorti jagode.

“Ko  ima plasteničku proizvodnju , taj je i uspio nešto zaraditi jer je berba u plastenicima počela polovinom aprila, a cijena jagode tada se kretala i do 7 maraka po kilogramu”-kaže Irfan i dodaje da ukoliko se nastavi rast cijena  imputa neophodnih u prozvodnji, isplativosti više neće ni biti

Opština Čelić, Vlada TK i entitetska vlada FBiH nastoji kroz razne vidove pomoići  proizvođačima osigurati održivost u proizvodnji ,a time  i pomoći da na zahtjevnom evropskom tržištu ostvare što bolju konkurentnost.

-Opština čelić po prvi put ove godine raspisuje oglas za pomoć u kupovini mineralnih đubriva kako bi olakšali proizvođačima . Prošle godine smo  nešto malo izvozili, a ove godine  uz  firmu “Fruit Pro “i zadrugu “Prva brazda” jagoda se  izvozi za Sloveniju, Austriju i Njemačku ” kaže Admir Hrustanović, načelnik Opštine Čelić

Vlada TK ove je godine za povećala budžet namijenjen podsticajima u proizvodnji  sa 7,5 na 11 miliona KM .Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je podržalo podizanje plasteničke proizvodnje jagode na 300 duluma

-“Pored toga na godišnjem nivou za ovu opštinu izdvajamo 700 000 KM, kako za proizvođače jagodičastog voća, tako i druge. Naš plan je da i u ovoj godini nastavimo  sa podrškom podizanja zasada” kaže Šemsudin Dedić , ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede FBiH

Inače,prva ovakva manifestacija “Dani jagode u Čeliću ” održana je 1980. godine,a plan ministarstva turizma trgovine i saobraćaja  Vlade TK jeste da  ona zaživi i bude uvrštena u kalendar turističkih manifestacija BiH .

U sklopu manifestacije održane su i edukativne radionice za proizvođače ,a pripremljen je i bogat kulturno zabavni program. Svoje proizvode na ovogodišnjem sajmu predstavili su i brojni privrednici sa područja ove opštine a održana je i prezentacija “Bosanske sofre” gdje su predstavljena stara tradicionalna jela bosanske kuhinje .

Bijeljina.com