Ujedinjeni pod zastavom mira i života

15.09.2022. - Aktuelno

 

Naša zastava je vidljiv znak našeg jedinstva. Ona upućuje na to ko smo i šta smo, kojim putem koračamo. Naš narod povezuje jedna osnovna nit, a ona se zove pravoslavna vjera i Pravoslavna crkva, poručio je Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije, čestitavši praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i zastave na svečanosti organizovanoj na Gradskom trgu u Bijeljini, uz prisustvo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, člana Predsjedništva BiH iz RS Milorada Dodika, predsjednika skupština Srbije i Republike Srpske, predsjednika vlada i članova dvije vlade, narodnih poslanika, predstavnika lokalnih zajednica i građana.

“Gdje ima crkve, ima i našeg naroda, a gdje nema crkve, prije ili kasnije, odumire i narod. Naše jedinstvo nije u brojkama, matematici i geografiji, nije zasnovano na krvi i tlu, nije zasnovano na kvantitetu, nego na kvalitetu. Mi treba da učimo od naše prošlosti. I danas smo izloženi nasrtajima raznih ideologija i politika koji nose nama tuđe zastave, koji hoće da iznutra preoblikuju naše vrijednosti i da od nas naprave ono što nismo bili, niti, pak, danas jesmo, niti želimo da budemo”, poručio je patrijarh srpski gospodin Porfirije.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović  istakla je da Srbija i Republika Srpska treći put zajednički obilježavaju dan srpskog jedinstva, slobode i zastave, kao dan početka proboja Solunskog fronta, ali i kao simbol svega onoga što srpski narod baštini duboko u sebi.

 “Jedinstvo, sloboda i zastava imaju posebnu važnost i težinu za naš opstanak. Srpski narod je kroz istoriju često bio razjedinjen, posvađan i podijeljen i kao takav predstavljao je lak plijen za mnoge koji su nasrtali na ove prostore. Danas nam je neophodno jedinstvo i krajnja racionalnost da bismo se kretali naprijed i da bi bili spremni da se adekvatno suočimo sa svim izazovima  koji stoje pred nama, istakla je Željka Cvijanović, naglasivši da će se srpski narod u Republici Srpskoj i u budućnosti osjećati sigurnije uz Srbiju, koja predstavlja najvažniji faktor mira i stabilnosti na ovim prostorima. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Bijeljini da ovaj istorijski trenutak zahtijeva da se Srbi ujedine pod svojom zastavom – zastavom mira i života.
Kada je o slobodi riječ, Vučić je poručio da Srbiju i Srpsku ništa ne može da podijeli, te da Srbija voli Republiku Srpsku, kao i da neće dati ni pedlja svoje zemlje, onima koji hoće da joj otmu Kosovo i Metohiju


“Ovaj dan je važan, jer moramo da naučimo da poštujemo sebe, svoju zastavu, svoju slobodu i da insistiramo na jedinstvu. Ako ga ne budemo imali danas, imaćemo ga sutra, ukoliko nam to bude zavet i obaveza”, rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da se Srbija danas suočava sa velikim izazovima, da su nasrnuli na Kosovo i Metohiju i da po svaku cijenu hoće da ga Srbiji otmu iz ruku, ne pitaju kako i zašto, samo hoće da završe ono što su odavno počeli.

“A ja mogu samo da im poručim – hoćete da nam uzmete zemlju i po širini i po dužini, a mi vam ni pedlja naše zemlje nećemo dati! Možete da imate silu kakvu hoćete, da budete moćni i veliki, ali ne možete da pobedite pravdu, pravo i odlučnost jednog naroda da bude svoj na svome i da ne prihvati nepravdu!”, naglasio je Vučić.

Vučić je rekao da Srbi ako hoće da budu slobodni, moraju da budu ujedinjeni i jedistveni, te da sve drugo vodi u gubitak teritorije i naroda.
Vučić je izrazio nadu da će sljedeći put u Bijeljinu doći novoizgrađenim auto – putem, čime će se još jednom potvrditi da Srbija i Srpska zajednički mogu da napreduju.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas u Bijeljini da se jednstvo srpskog naroda ogleda na svakom koraku i da Republika Srpska voli Srbiju.

“Osjećamo ljubav koja dolazi iz Srbije prema nama i to je bratska ljubav. Zato je veoma važno što smo sve više jedno i okrenuti jedni prema drugima”, rekao je Dodik na obilježavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

On je poželio da buduće generacije žive u slobodi i miru, te da vole svoju zastavu.

“Imamo našu zastavu oko koje smo okupljeni i stojimo i za koju smo zavjetovani. Neka žive Republika Srpska, Srbija i srpski narod, ma gdje bio!”, rekao je Milorad Dodik.

Bijeljina.com