Skladišta puna, drvo će propadati kupaca nema

14.09.2022. - Aktuelno

Proizvođači ogrevnog drveta u Republici Srpskoj grozničavo iščekuju da Savjet ministara BiH ovih dana stavi van snage tromjesečnu odluku o zabrani izvoza peleta i ogrevnog drveta, jer su  njihova skladišta maksimalno popunjena i ogrevno drvo uskoro će biti izloženo uticaju kiše i ćudima vremena.

Vitomir Ćato, direktor i vlasnik bijeljinskog preduzeća za preradu drveta “VS komerc”, koje zapošljava stotinu radnika, kaže da na domaćem tržištu trenutno nema dovoljno kupaca za one količine ogrevnog drveta kojima ovo preduzeće raspolaže.

“Kada je odluka Savjeta ministara BiH prije tri mjeseca stupila na snagu, znali smo da ona nije dobro odvagana i da ćemo imati višak ogrevnog drveta na skladištu. Naš cilj je da stanovništvo ogrev nabavi po što povoljnijim cijenama, ali, treba voditi brigu i o proizvođačima, jer je došlo do poskupljenja goriva, električne energije i radne snage. Bili smo prinuđeni da povećamo cijenu ogrevnog drveta za 20 do 25 odsto u odnosu na prošlu godinu. U ovom slučaju brinulo se o stanovništvu, ali ne i o proizvođačima ogrevnog drveta”, kaže Vitomir Ćato, ističući da je Bijeljina značajno tržište za ovo preduzeće, te da su nekako uspjeli premostiti ovaj tromjesečni period zabrane izvoza ogrevnog drveta.

“Sada smo u situaciji da nemamo gdje lagerovati ogrevno drvo, da ga nemamo kome prodati, te smatramo da što prije treba staviti van snage jednu ovako jednostranu odluku koja nije sadržavala mehanizme zaštite za prerađivače drveta. Drvo je sada postalo važan energent i ovo je samo prva faza drastičnih promjena na tržištu energeneta. Plašim se vremena u kojima pojedini građani neće biti u situaciji da uopšte nabave ogrevno drvo. Sve je manje onih građana koji sami mogu rezati i cijepati drva, te su ovakva preduzeća neophodna Republici Srpskoj”, kaže Vitomir Ćato.

On kaže da je njegova sreća da je sve ono što je proizvedeno i uskladišteno, jer su imali nadstrešnice. Ukoliko bi ogrevno drvo morali skladištiti na otvorenom, drvo brzo počinje da truli i gubi svoju energetsku vrijednost.

“Još se mogu anulirati eventualne štete za nas proizvođače, tako da mi očekujemo da za nekih pet do šest dana sporna odluka bude ukinuta. Postoje i intencije da se ona produži, ali, mi smatramo da to ne bi bilo dobro. Naša paleta ima 1,60 do 1,70 m3 ogrevnog drveta i ona košta 180 KM, plus PDV, što iznosi 216 KM, franko stovarište.

 

Ukoliko kupac želi da mu se drvo dostavi kući, ta paleta košta 260 KM, dok je prošle godine  koštala 212 KM. Većinu zahtjeva kupaca ispunjavamo i maksimalno im se prilagođavamo”, kaže Vitomir Ćato.

Bijeljina.com