Podsticaje dobijaju svi bez obzira na to kojoj stranci pripadaju (Video)

12.09.2022. - Poljoprivreda

U ovoj godini iz Agrarnog budžeta i Kompenzacionog fonda poljoprivrednicima 105 miliona maraka. Naredne – i do 150 miliona.

Nabavljena je poljoprivredna mehanizacija, oprema u stočarstvu, sistemi za navodnjavanje, plastenici, junice, protivgradne mreže.

Subvencionisani su poljoprivrednici čija su gazdinstva pretrpjela štetu zbog vremenskih nepogoda i nezapamćene suše.

Ovako je resorni ministar Boris Pašalić odgovorio Јeleni Trivić, koja Vladu optužuje za nebrigu o poljoprivrednicima.

Predizborna kampanja preselila se i na žitnice. Prebrojavaju se podsticaji, koji, kažu u Ministarstvu, za Јelenu Trivić gotovo i ne postoje. Kolika je briga izvršne vlasti o poljoprivrednicima, ističu, govore brojni korisnici podsticaja od Krajine, preko Lijevča, Semberije pa do Hercegovine. Među njima i Sreten Ivanović iz Amajlija .

“To koristim, to je ove godine, za čudo odrađeno, strahovito brzo, efikasno, zadovoljan i prezadovoljan što se ovoga tiče, ne mogu reći ništa drugo, dato je. I koliko vidim niko živ nije odbijen, znači ko god da je aplicirao, dobio je, šta god da je tražio, dobio je”,  rekao je poljoprivrednik iz Amajlija kod Bijeljine Sreten Ivanović.

Zbog tropskih vrućina i manjka padavina štetu su imali i proizvođači duvana, povrtari i voćari. Resorno ministarstvo im je pomagalo kroz podsticaje i subvencije.

” Imali smo subvencije za dizel gorivo, za razne neke stvari, za kapitalne investicije, tako da sve u svemu smo zadovoljni”, naveo je voćar Radivoje Vuković.

Protekle dvije godine bile su veoma teške za svinjogojce, ali zahvaljujući mjerama Vlade i resornog ministarstva te isplaćenim sredstvima iz Kompenzacionog fonda uspjeli su održati proizvodnju.

“Moram isto tako da se zahvalim ministarstvu i Vladi Srpske koja je tako da kažem spasila proizvodnju tovnih svinja. S tim što je izdvojila dodatne mjere od 50 KM po tovnoj svinji i jednostavno vez tih mjera, mi sada uopšte ne bi imali šta da ponudimo na tržištu”, rekao je svinjogojac Dragiša Cvetković.

Ministru poljoprivrede Borisu Pašaliću zasmetale su tvdnje Јelene Trivić da vlast ne vodi brigu o poljoprivrednicima, da nema podsticaja, osim za podobne, i da su nam žitnice puste.

“Kad je u pitanju tvrdnja da se podsticaji isplaćuju samo podobnima, Јelena Trivić ima u svom okruženju mnogo ljudi koji su korisnici naših podsticaja, tako da se podsticaji isplaćuju na način da proizvođači koji ispune formalne uslove, da su registrovani u našem registru, izvrše određene obaveze u smislu plaćanja doprinosa, svi dobijaju podsticaje, bez obzira kako se zovu, odakle su i kojoj političkoj partiji pripadaju”, naveo je Pašalić.

Pašalić navodi da bi više volio da je od Trivićeve čuo prijedlog kako da se unaprijedi poljoprivredna proizvodnja, ali kaže,to se neće desiti jer ona o tome ništa ne zna .Zamolio ju je da prestane širiti neznanje preko društvenih mreža i najavio novu podršku poljoprivrednicima i u jesenjoj sjetvi.

Izvor:RTRS