Još deset dana ostalo do Dvadesetog međunarodnog sajma poljoprivrede u Bijeljini

10.09.2022. - Poljoprivreda

Zemlja partner ovogodišnjeg jubilarnog Dvadesetog međunarodnog sajma poljoprivrede, lova, ribolova i ekologije “Interagro 2022”, koji će od 20. do 22. septembra biti  organizovan u Bijeljini, biće Sjeverna Makedonija, najavio je Vasko Todić, stručni saradnik za marketing i odnose s javnošću.

 “Organizator j sajma je Akcionarsko društvo “Grad”, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Poljoprivredni sajam “Interagro” ima status međunaropdnog sajma i kao takav upisan je u registar zvaničnih sajamskih manifestacija Spoljnotrgovinske komore BiH. Za nas je izuzetno važno što ove godine imamo i zemlju paretnera – Sjevernu Makedoniju, što je potvrdio i potpisao ministar poljoprivrede u Vladi Sjeverne Makedonije Ljupče Nikolovski. Uz druge goste iz regiona, mi ćemo ove godine dočekati i goste iz Sjeverne Makedonije. Imaćemo izlagače iz  BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Albanije, Turske, Mađarske, Italije i drugih zemalja regiona. Do sada imamo oko 160 prijavljenih izlagača, što je više nego u prošloj godini, a to je, na neki način, i rekordan broj izlagača”, kaže Todić, ističući da sajam pada u vrijeme Male Gospojine, pravoslavnog praznika  koji naš narod izuzetno cijeni i poštuje.

“To je neradni dan za mnoge, a mi smo dobili i potvrdu da će ulaz na ovogodišnji sajam biti besplatan. Želja nam je da što više ljudi posjeti sajam i pogleda sve ono što će biti izloženo. Naša intencija je da Bijeljina uistinu postane sajamski grad i da tokom godine imamo više sajamskih manifestacija. Na Sajmu će biti izložena poljoprivredna mehanizacija, laka i teška, od kosačica i trimera, do velikih kombajna i traktora, ali i sistemi za navodnjavanje u poljoprivredi. Mi planiramo da u februaru naredne godine organizujemo još jednu sajamsku manifestaciju  koja će se zvati “Sem – berza”, berza sjemena i sjemenskih proizvoda,  sredstava za zaštitu bilja, sistema za navodnjavanje i kućnih ljubimaca.

Semberski poljoprivrednici će tako imati dvije velike sajamske manifestacije, ovu septembarsku, te drugu manifestaciju u februaru, prije proljećne sjetve. Pozivamo Bijeljince, ratare, farmere, zagovornike zdrave hrane, da u tri septembarska dana vide sve ono što je aktuelno u poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno – hemijskoj industriji, te industriji poljoprivredne mehanizacije i alata. Planirana su i stručna predavanja koja će pripremiti eminentni profesori i poljoprivredni stručnjaci sa poljoprivrednih fakulteta u Novom Sadu, Beogradu, Banjaluci, Kragujevcu, Kruševcu, Šapcu, Mostaru i Sarajevu”, kaže Todić, ističući da će se na ovogodišnjem sajmu predstaviti privrednici Mačvanskog okruga, te Privredna komora Vojvodine, koja je prije dvadeset godina i pomogla oko osnivanja bijeljinskog sajma “Interagro”, uz saradnju sa Novosadskim sajmom.

Bijeljina.com