100.000 KM štete iz oblasti privrednog kriminaliteta u Bijeljini

25.08.2022. - Aktuelno

Tokom proteklog mjeseca evidentirano je pet krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta.Riječ je o zloupotrebi službenog položaja, pronevjeri i obmani pri dobijanju kredita.

“Materijalna šteta počinjena ovim krivičnim djelima je oko 100.000 KM, a protivpravna imovinska korist nešto više od 130.000 KM. Takođe, otkrivena su i dva krivična djela iz oblasti tehnološkog kriminaliteta, a riječ je o krivičnom djelu iskorištavanja djece za pornografiju i krivično djelo ucjene”, rekao je Srđan Gajić,načelnik kriminalističke službe PU Bijeljina.

Povećan je broj krivičnih djela

U istom periodu  nadležnim tužilaštvima 66 izvještaja.Evidentirano je i 15 povratnika u izvršenju krivičnih djela, te zabilježen i jedan maloljetnik u izvršenju krivičnog djela. Povećan je broj krivičnih djela u iznosu od 4,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine

“Evidentirano je 55 krivičnih djela opšteg kriminaliteta, podnesena 54 izvještaja nadležnim tužilaštvima, a koeficijent rasvijetljenosti ovih djela je oko 88 odsto i veći je za 12 odsto u odnosu na jul prošle godine”, rekao je Gajić.

Načelnik Policijske uprave Bijeljina Stjepan Terzić ocijenio je da je stanje bezbjednosti na području koje pokriva ova uprava u julu bilo zadovoljavajuće i da je koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela oko 90 odsto, dok je po nepoznatom počiniocu oko 71 odsto.

“Od ukupno počinjenih krivičnih djela rasvijetljeno je 63, a koeficijent ukupne rasvijetljenosti je oko 90 odsto, dok je po nepoznatom počiniocu oko 71 odsto. Od ukupnog broja evidentiranih, 57 krivičnih djela su iz oblasti krivičnog kriminaliteta, po tri su iz oblasti zloupotrebe opojnih droga i privrednog kriminaliteta i pet krivičnih djela iz oblasti saobraćaja”, rekao je Terzić .

Slučajevi narušavanja javnog reda i mira u padu 

U julu mjesecu evidentirano je 50 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, što je za 24 odsto manje nego prošle godine u julu.Takođe,  registrovana su i četiri ilegalna migranta, što je smanjenje za oko 67 odsto nego u istom periodu prošle godine.

108 saobraćajnih nezgoda 

U 108 saobraćajnih nezgoda  nastradalo je 56 lica, od čega je šest lica zadobilo teže tjelesne povrede, 46 lakše, a četiri lica su poginula.

PU Bijeljina će do kraja ovog mjeseca provoditi aktivnosti pojačane kontrole učesnika u saobraćaju.Akcenat će biti na kontroli brzine kretanja i kontroli vožnje pod dejstvom alkohola.

“Apelujemo na sve vozače da povedu više računa na sve učesnike u saobraćaju, na svoju bezbjednost – poštujući saobraćajne propise”, rekao je Terzić.

U narednom periodu  Policijska uprava će, pri početku nove školske godine,pojačati kontrolu u saobraćaju, te prisustvo policijskih službenika u zonama škola radi podizanja nivoa bezbjednosti učenika.

 

Bijeljina.com