Poljoprivrednicima 70 odsto bespovratnih sredstava

17.08.2022. - Poljoprivreda

Odavno jedan sastanak nije izazvao toliko interesovanje kao što je bila današnja  promocija programa Vlade Mađarske za odobravanje bespovratnih sredstava poljoprivrednim proizvođačima u Semberiji za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata za poljoprivredu.

Velika sala u bijeljinskom hotelu “Drina” bila je premala da bi primila sve one koji su željeli čuti kako da dođu čak do sedamdeset odsto bespovratnih sredstava za nabavku nove mehanizacije iz Mađarske.

 Andrea Jaglica, direktorka Fondacije za održivi razvoj “Progressus” izjavila je  da će tokom avgusta predstavnici ove  fondacije posjetiti dvadesetak gradova u Republici Srpskoj kako bi predstavili prvi program podrške Mađarske vlade koji se odnosi na podršku poljoprivredi i dodjelu bespovratnih sredstava za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata.

“Fondacija će obezbjeđivati do sedamdeset odsto sredstava za nabavku poljoprivredne mehanizacije, dok će poljoprivrednici učestvovati sa najmanje trideset odsto sredstava. Osnovni uslov je da poljoprivrednici budu registrovani u registru poljoprivrednih gazdinstava i da imaju prebivalište na teritoriji Republike Srpske. Nominalni iznosi podrške su od 2.500 eura, sve do maksimalnih 25.000 eura, a grant koji je zatražen od Vlade Mađarske iznosi nešto manje od 28 miliona eura. To je rezultat direktnog dogovora člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i premijera Mađarske Viktora Orbana. Za osam mjeseci puno toga je urađeno, a sada smo u prilici da na terenu realizujemo jedan ovako značajan projekat”, izjavila je Andrea Jaglica.

Direktor Agrarnog fonda grada Bijeljina Zlatan Lazarević naglasio je da će poljoprivrednici imati mogućnost da detaljne informacije o mogućnostima nabavke poljoprivredne mehanizacije dobiju u novotovorenoj kancelariji mađarskog predstavništva i Fondacije “Progressus” koja će se nalaziti u Ulici Jovana Dučića, broj devet, preko puta Saborne crkve u Bijeljini.

“Poljoprivrednicima će biti na raspolaganju i Kancelarija resornog ministarstva u naselju “Intergaj”, kao i Agrarni fond grada Bijeljina. Od prvog septembra do 15. oktobra biće otvoren konkurs za odobravanje sredstava, a do kraja godine poljoprivrednici će dobiti informacije o ishodu konkursa”, istakao je Lazarević, naglasivši da poljoprivredni proizvođači moraju biti registrovani da bi aplicirali za ova sredstva.

Bijeljina.com