Svako ima svoju kalkulaciju i svoje opravdanje

22.10.2024. - Društvo

Ovih dana najavljeno je povećanje cijene smještaja za djecu koja borave u privatnim vrtićima, što je izazvalo razumljivo nezadovoljstvo i negodovanje roditelja čija su djeca smještena u predškolskim ustanovama.

 Novka Jelić, osnivač prvog privatnog vrtića u Bijeljini „Dragan i Zoran“ kaže da razumije raspoloženje roditelja, ali, u cijeloj priči treba imati u vidu i ekonomska kretanja i troškove kojima su izložene ovakve ustanove. Ona je najavila povećanje cijene smještaja od prvog decembra ove godine, sa trenutnih 330 na 390 KM.

 „Kod nas jasličke grupe ne pokrivaju troškove bruto plata zaposlenih, jer nemamo dovoljno djece u tim grupama. Sve obaveze prema zaposlenima i prema državi moramo ispunjavati na vrijeme. Došli smo u situaciju da ne možemo redovno da izmirujemo obaveze prema dobavljačima i zbog toga je neminovno povećanje cijene smještaja za sedamnaest do 18 odsto u odnosu na trenutnu cijenu koja iznosi 330 KM. Naravno, roditeljima dio troškova smještaja djece, oko 40 odsto ili 132 KM, subvencionisaće Grad, te im ta činjenica ide u prilog. Roditelji će razumijeti naš položaj i vjerujem da će prihvatiti obrazloženje koje im ponudimo“, kaže gospođa Jelić.

Slaviša Vujanović, direktor Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“, kaže da je upoznat sa trenutnim stanjem u ovoj oblasti, ali da ova ustanova ne razmišlja o povećanju cijene smještaja do kraja ove godine.

 „Trenutno imamo smještenih oko 850 djece u osam objekata. Cijena smještaja iznosi 170 KM. Na listi čekanja trenutno imamo oko 200 zahtjeva roditelja koji žele svoju djecu da smjeste u Javnu ustanovu Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“. Iako smo u međuvremenu proširili naše kapacitete za smještaj u dva objekta, kao što vidite, pritisak roditelja da smjeste djecu u našu ustanovu još uvijek ne popušta“, kaže Vujanović.

Bijeljina.com