Vodite računa o zdravlju

22.10.2024. - Društvo

Ovih oktobarskih dana evidentiran je znanto veći broj respiratornih i virusnih infekcija, odnosno stomačnih tegoba kod većeg broja pacijenata, pogotovo kod djece predškolskog i školskog uzrasta, potvrđeno je za portal „Bijeljina.com“ u Domu zdravlja Bijeljina.

Doktorka Bojana Dokić Paleksić, načelnica Porodične medicine u bijeljinskom Domu zdravlja kaže da su respiratorne i virusne infekcije praćene povišenom temperaturom, bolovima u stomaku, prolivom, ponekad mučninom i povraćanjem.

 „Osnovno je spriječiti da do svega toga dođe, a to podrazumijeva redovnu higijenu, kontrolu namirnica koje se unose u organizam, dakle, obavezno je poštovanje higijensko – dijetetskog režima. To podrazumijeva i uzimanje probiotskih preparata. Što je najvažnije, sve to vremenski ne traje dugo. Za dan do dva, obično dolazi do potpunog oporavka. Ovo je period godina kada se i očekuje povećan broj respiratornih inspekcija. Djeca su se ponovo vratila u vrtiće i škole, tako da se ne radi o nekom neuobičajeno većem broju pacijenata, što bismo, inače, očekivali u oktobru. U svakom slučaju, najvažnije je voditi računa o ličnom zdravlju, raditi na jačanju imuniteta. Izuzetno je važno da ne dozvolimo da do svega toga dođe, a to podrazumijeva zdravu ishranu i zdrav način života, dovoljno odmora, ali i šetnje i fizičke aktivnosti“, kaže doktorka Bojana Dokić Paleksić.

Bijeljina.com