Bakar i aluminijum mrse konce metalcima

20.10.2024. - Aktuelno

Visoke cijene aluminijuma i bakra, te pad privredne aktivnosti u Evropi prekrajaju poslovne planove metalcima u Srpskoj, koji su prinuđeni da proizvode manje i da dižu cijene proizvoda kako bi koliko-toliko kompenzovali poskupljenje sirovine.

Sagovornici “Glasa” ističu da cijene bakra i aluminijuma rastu konstantno od početka godine.

“Cijena aluminijuma bila je prije tri godine od 3,5 do 4,5 evra po kilogramu, dok je sada od šest do osam evra po kilogramu, što je u suštini duplo viša cijena. Uz to sve i tržište prerade metala je postalo veoma osjetljivo, nepredvidivo i nestabilno. Smanjio se obim poslovanja prema kupcima za nekih 30 odsto”, kazao je vlasnik i direktor preduzeća “Tikt manufaktura” iz Gradiške Krešimir Bodrožić.

Dodaje da je nabavka sirovine bolna tačka, pogotovo za preduzeća kod kojih je učešće sirovine u gotovom proizvodu i do 70 procenata.

“Srećna okolnost u cijeloj situaciji jeste to što je kod nas učešće materijala u gotovom proizvodu između deset i 20 procenata, tako da uspijevamo nekako da kompenzujemo sve poteškoće”, rekao je Bodrožić.

Iste brige brinu i u čelinačkoj firmi “Vineks” koja u svojoj proizvodnji dosta koristi bakar.

“Bakar je skuplji za oko 30 procenata u odnosu na isti period lani. Nabavljamo ga iz Srbije. Da bismo opstali prinuđeni smo korigovati cijene. Bakar je berzanska roba. Neka preduzeća su vezana ugovorima i ne mogu poskupiti svoje proizvode. Mi donekle uspijevamo”, rekao je direktor firme Dalibor Džombić.

Naglašava da se sva dešavanja u Evropi i te kako preslikavaju na domaću privredu.

“Sve što se dešava u Evropi, od ratova, kriza, svega osjetimo i mi ovdje. Manjak posla je i više nego očigledan”, istakao je Džombić.

Ipak, oni čije poslovanje prevazilazi evropske granice ostvaruju nešto bolje rezultate.

Jedno od takvih je i preduzeće iz Dervente “Metalac MBM” koje na inostrano tržište plasira većinu svog asortimana.

“Na evropskom tržištu je sve stalo, međutim, imamo tu sreću da sarađujemo sa jednom velikom kompanijom iz Austrije, a taj naš partner plasira dosta proizvoda na američko tržište tako da mi sada imamo pune ruke posla. Posljednja tri mjeseca bilježimo pomak kada je riječ o narudžbama. Većina se žali, mada smo se i mi žalili do šestog mjeseca ove godine, međutim od tada radimo kao u najbolja vremena”, istakao je vlasnik i direktor preduzeća Slobodan Golub.

Dodaje da je cijena čelika u padu već duže vrijeme i kreće se u prosjeku oko 750 evra po toni, što je prema njegovim riječima, duplo niža cijena u odnosu na 2022. godinu.

Naglašava da je logično da oni koji u proizvodnji više koriste aluminijum i bakar imaju veće poteškoće u poslovanju, jer se na tržištu tih sirovina dogodio poremećaj te su cijene otišle u nebo.

Sve u rukama Kineza

Analitičari Svjetske banke ističu da najveći uticaj na cijene ima Kina koja je i najveći proizvođač i potrošač aluminijuma. Prema njihovim prognozama, u 2025. godini očekuju se za četiri odsto više cijene ovog metala.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Milijana Latinović Radošević / Foto: Glas Srpske