Počele pripreme za “Invest Srpska”

19.10.2024. - Aktuelno

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske uveliko se sprema za veliki, objedinjeni događaj “Invest Srpska” – investicionu konferenciju i investicioni forum, koji će biti održan 12. i 13. novembra na Jahorini, rekao je vršilac dužnosti direktora IRB-a Srđan Jovanović.

Jovanović je naglasio da će najvećem investicionom događaju u Republici Srpskoj prisustvovati najviši predstavnici institucija, kao i privrednici i kompanije iz Republike Srpske, regiona i cijelog svijeta.

On je istakao da su već stigle potvrde učešća privrednika, kompanija i institucija iz Srbije, Indije, Slovačke, Švajcarske, Austrije, Izraela, Mađarske, Kine, Italije, Luksemburga, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Slovenije, Rumunije, Bugarske, SAD, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Hrvatske i Grčke, te da se narednih dana očekuje još prijava.

Jovanović je naveo da će se tokom dva konferencijska dana govoriti o razvoju, investicijama, aktuelnim globalnim dešavanjima i uticaju na ekonomska kretanja, sa posebnim naglaskom na direktne susrete i povezivanje domaćih i stranih privrednika.

“Prvi dan rezervisan je za investicionu konferenciju, koja se u organizaciji IRB-a Republike Srpske održava četvrti put. Plan je da se kroz panele dođe do novih putokaza i smjernica za dalji razvoj Republike Srpske”, rekao je Jovanović.

On je podsjetio da je prošle godine prvi put održan investicioni forum, impozantan događaj koji je u Banskom dvoru u Banjaluci okupio više od 300 učesnika iz 22 zemlje, koji su došli da upoznaju Republiku Srpsku i njene potencijale za ulaganje.

“IRB je uspjela u namjeri da Republiku Srpsku ucrta na mapu važnog poslovnog svijeta. Ove godine sa forumom nastavljamo drugog dana događaja, kada ćemo razgovarati o konkretnim investicionim mogućnostima i ponudama Republike Srpske i naših gradova i opština”, objasnio je Jovanović.

Prema njegovim riječima, na konferenciji će se govoriti o investiranju u konkretne poslovne zone, a kao i prošle godine, poseban dio foruma posvećen je direktnim razgovorima domaćih i stranih privrednika u vidu “bi-tu-bi” sastanaka.

“Predstavićemo domaće kompanije koje su spremne da budu predmet prodaje stranim investitorima ili da zajedno uđu u određeni poslovni poduhvat i slično. Ovo je konkretna poslovna prilika za uvezivanje privrednika Republike Srpske i stranih privrednika putem partnerstva ili direktnih ulaganja”, rekao je Jovanović.

On je naveo da se događaj, već tradicionalno, organizuje u saradnji sa Vladom Republike Srpske, uz podršku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

IRB je za ovogodišnji događaj dobila i velikog međunarodnog partnera “Eim kongres”, najveću investicionu platformu na svijetu koja u svom portfoliju ima više od 20.000 investitora iz 175 zemalja, te da je velika satisfakcija to što je ove godine “Eim kongres” svoje ime stavio uz IRB Republike Srpske.

“Oni putem svoje mreže, takođe, pozivaju investitore da dođu na Jahorinu. Ovo je potvrda IRB-u Republike Srpske da smo u proteklom periodu uradili dobar posao u promociji investicionih potencijala i stekli kredibilitet u saradnji sa međunarodnim kompanijama”, rekao je Jovanović za Srnu.

“Eim kongres” je vodeća svjetska investiciona platforma za kreiranje poslovnih ideja širom svijeta. Cilj je da pomogne zemljama u razvoju da privuku strana direktna ulaganja i obezbijedi okvir za globalnu razmjenu o ključnim principima na kojima se zasnivaju međunarodne investicione politike, strategije i prakse za održivi razvoj radi postizanja pametnog i inkluzivnog globalnog rasta.

Izvor: Glas srpske