Odgođeno ponovljeno suđenje optuženima za teško ubistvo Slaviše Krunića

18.10.2024. - Aktuelno

U Okružnom sudu Banjaluka danas je odgođen početak ponovljenog suđenja optuženima za teško ubistvo Slaviše Krunića i Žarka Pavlovića.

Slaviša Krunić i Žarko Pavlović ubijeni su 22. aprila 2019. godine u sačekuši u Glamočanima kod Laktaša.

Za teško ubistvo optuženi su Benedi Đukanović, Rodoljub Gajić i Emilio Baldo.

Vrhovni sud RS ukinuo je prvostepenu presudu kojom su Đukanović i Gajić bili osuđeni na 40, odnosno 20 godina zatvora, a Baldo oslobođen krivice.

Sudija Branimir Jukić objasnio je da se ročište odgađa, jer nisu pristupili advokati koji po službenoj dužnosti brane optužene.

Štrajk advokata i formalno bi trebao biti prekinut 1. novembra ove godine kada je zakazana redovna skupština Advokatske komore RS.

Glavni pretres je tako odgođen za 6. novembar kada će biti saslušani vještaci.

– Sud je pribavio nove dokaze, obavljena su četiri vještačenja, a izdata je naredba za još dva vještačenja. Nakon izvođenja ovih dokaza biće obavljena rekonstrukcija događaja- objasnio je Jukić dodavši kako sud radi svoj posao, te da odgađanje ročišta nije zbog suda.

Benedi Đukanović pitao je sudiju šta će se dogoditi ukoliko se štrajk advokat nastavi.

– Nismo nestrpljivi sudija, pet i po godina je prošlo, može i još pet- izjavio je optuženi komentarišući vrijeme provedeno u pritvoru, prenosi Srpskainfo.

Sudija Jukić ga je zatim upoznao da je jedan od načina na koji se može prevazići problem da optuženi angažuju izabrane branioce, a ne one koje plaća država.

Izvor: Bl portal