Oko 300 korisnika dobija tople obroke (Foto)

18.10.2024. - Društvo

Svakog jutra, oko šest sati ujutro, zaposleni u Gradskoj javnoj kuhinji u Bijeljini ustaju u šest sati ujutro, da bi na vrijeme pripremili kuvane obroke za oko 300 korisnika javne kuhinje u ovom gradu. Javna kuhinja funkcioniše zahvaljujući sredstvima koja za ovu namjenu svake godine iz gradskog budžeta izdvaja Gradska uprava, ali i nesebičnoj pomoći firmi i pojedinaca, kako mi obično kažemo, plemenitim ljudima velikog srca.

Svetlana Rankić, šef Javne kuhinje u Bijeljini, po zanimanju kuvar, kaže da bi broj korisnika, imajući u vidu interesovanje, mogao biti i veći, ali, javna kuhinja nema dovoljno kapaciteta i kipera za pripremu hrane.

 “Hrana koju pripremamo za određeni dan mora biti pripremljena u periodu od šest sati ujutro do 8,30 časova. Nakon toga hrana se pakuje i naši distributeri voze hranu na punktove. U gradu trenutno imamo pet punktova za podjelu hrane, dok na području Janje imamo dva punkta, u Novom naselju Janja i u starom naselju, u Karađorđevoj ulici.”

Danas je na meniju pasulj s kobasicom

“Danas je petak, na meniju je pasulj sa kobasicom. Za subotu korisnici će dobiti narezak i jednu veknu hljeba, kao lanč paket. Petkom, inače, pripremimo i nešto veću količinu variva, kako bi korisnici mogli to koristiti i narednog dana. Prije dva dana od jednog udruženja žena dobili smo određenu količinu voća i povrća i to smo poslali našim korisnicima u četvrtak ujutro. Donacija ima od strane raznih udruženja građana. Pojedinci nam ponekad doniraju hranu. Nakon većih slavlja, rođendana, krštenja i svadbi, ukoliko je hrana čuvana po propisima, građani nam dostave izvjesnu količinu hrane. Sve detaljno pregledamo, provjerimo i onda to iskoristimo. Nikoga do sada nismo odbili, ukoliko je želio da donira određenu količinu hrane. Doniranu hranu moramo mi degustirati, provjeriti njenu ispravnost i onda je prosljeđujemo našim korisnicima.”

Još uvijek ima humanih ljudi

“Ima humanih ljudi i to je za nas ohrabrujuća vijest. Javljaju nam se i pojedinci i preduzeća koji nude pomoć. Moram ovdje pomenuti firme, poput “Spektar drinka”, koja se od samog osnivanja javne kuhinje, u 2006. godini, uključila u ovu humanu aktivnost, firmu “Mocart” i Mljekaru “Dule”. Pomenuću i Stanu Kojić iz Broca koja nam u vrijeme posta donira ribu pastrmku i jagnjad u vrijeme Božićnih praznika. Funkcionišemo ovako punih osamnaest godina”, kaže Svetlana Rankić.

Hrana se na punktovima dijeli od devet do 13,30 časova. Distributeri kažu da pedeset toplih obroka svakodnevno dostavljaju na kućne adrese, jer je riječ o korisnicima koji su nepokretni ili slabo pokretni. 

Bijeljina.com