Nakon lokalnih izbora u Bijeljini

10.10.2024. - Društvo

Nakon što su završeni još jedni lokalni izbori u Bijeljini i nakon što su poznati preliminarni rezultati glasanja građana, zanimljivo je prisjetiti se kako je to izgledalo prije četiri godine i koje su političke stranke tada ušle u lokalni parlament.  Prije četiri godine osam političkih subjekata osvojilo je odborničke mandate, dok je na ovim lokalnim izborima čak jedanaest političkih stranaka i koalicija dobilo svoje predstavnike u lokalnom parlamentu. Većina političkih stranaka priželjkivala je da osvoji tri i više odborničkih mandata, ali je to samo nekolicini uspjelo poći za rukom.

 Na izborima koji su održani 2020. godine, SNSD je osvojio sedam(7) odborničkih manadata, koliko su osvojili i na ovim lokalnim izborima.

Stranka demokratske Srpske – Mićo Mićić na prošlim lokalnim izborima osvojila je pet odborničkih manadata, dok je ove godine u koaliciji sa Pokretom za Bijeljinu i SPS – Goran Selak osvojila jedan odbornički mandat.  Tako je Pokret za Bijeljinu, kao i na prošlim lokalnim izborima postao vlasnik tog jednog odborničkog mandata

DEMOS je na prošlim lokalnim izborima osvojio četiri (4) odbornička mandata, a nakon četiri godine je ponovio taj izborni rezultat.

Republička stranka Srpske je na ovim izborima osvojila tri (3) mandata.

PDP je na prošlim lokalnim izborima osvojio tri odbornička mandata, dok je na ovim izborima osvojio dva mandata.

Socijalistička partija je ponovila rezultat sa prošlih izbora, osvojivši i ovoga puta dva odbornička mandata, kao i na prošlim lokalnim izborima.

Narodna partija Srpske – Darko Banjac na ovim izborima osvojila je dva odbornička mandata.

 SDS je na prošlim lokalnim izborima osvojio tri (3) odbornička mandata, dok je na ovim lokalnim izborima udvostručio taj broj i osvojio čak šest (6) odborničkim mandata. DNS je na prošlim izborima osvojio dva manadata, a ove godine je ostao bez ijednog mandata. Ujedinjena Srpska je na prošlim lokalnim izborima osvojila dva mandata, tako da je na oktobarskim izborima ponovila taj rezultat, osvojivši ponovo dva odbornička mandata. Stranka demokratske akcije – SDA na prošlim lokalnim izborima osvojila je dva mandata, dok je na ovim lokalnim izborima, u koaliciji sa NIP i SDP osvojila jedan mandat. U cjelini gledano, sve je ostalo isto, samo je malo drugačije. Na sceni ćemo imati veći broj političkih subjekata koji priželjkuju dio kolača pri raspodjeli vlasti na lokalnom nivou.

Bijeljina.com