Pogledajte cijene ogreva, šta je najjeftinije ove sezone

08.10.2024. - Društvo

Sezona pripreme ogreva u punom jeku. Zbog pristupačne cijene u Semberiji su najtraženiji bukva, cer i ugljevički ugalj. Preduzeća koja se bave prodajom ogrevnog drveta i uglja dobro su snabdjevena, a kupcima nude i plaćanje na rate.

Bijeljinci u užem centru grada korisnici su Gradske toplane, a mnogi su se opredjelili za druge vidove grijanja, struju ili plin. Najveći broj građana ipak grije se na drvo i ugalj čije su cijene u odnosu na prošlu godinu jefitinije za dvadesetak odsto. 

– Trenutno se izrezana i iscijepana drva prodaju za nekih 120, 130 maraka po metru. Kad pogledate koliko ima posla oko njih, nisu drva skupa. Nažalost, naš standard je nizak pa kad za jednu grejnu sezonu morate izdvojiti 1.000 do 1.500 KM, to itekako bude udar na kućni budžet. Ali što se mora, mora se – kaže Bijeljinac Savo Petrović. 

U preduzećima koja se bave prodajom ogreva i drvnih sortimenata kažu da imaju dovoljne količine drveta, kao i uglja, Bojan Torlaković sa stovarišta ogrevnog drveta i uglja “Kićo” kaže da su cijene ogreva na nivou prošlogodišnjih, a da prodaja ide solidno. 

– Prodajemo samo palete za 250 KM. Od uglja u ponudi imamo ugljevički, banovićki i đurđevićki ugalj. Ugljevički je 220 KM, banovići 320 KM, a đurđevik 250 KM. Prodajemo i ugalj sa rudnika Mramor za 250 KM i Stanari za 220 KM po toni. Ne čeka se na isporuku, a nudimo i povoljnosti prilikom kupovine kaže – Torlaković za portal InfoBijeljina. 

Na prodajnu cijenu drveta koje se prodaje na metar po cijeni od 90 pa do 110 KM, potrebno je izdvojiti još tridesetak maraka za rezanje i cijepanje. Zbog nedostatka radne snage i ove usluge su skuplje nego lani. Građani koji tokom sezone grijanja koriste pelet kažu da ove godine imaju sreće jer je tona peleta po od 300 do 400 maraka, za razliku od lani kada je bio duplo skuplji.

Izvor: infobijeljina.com