Geely razvija novi plug-in hibridni sistem s 2000 km dometa

06.10.2024. - Magazin

Glavni izvršni direktor Geelyja Gan Jiayue je otkrio da će u roku od godinu dana na tržište biti lansirana nova generacija plug-in hibridnog sistema pod nazivom Thor.

Jiayue je obećao toplotnu efikasnost od 46% uz prosječnu potrošnju goriva manju od 3,0 l na 100 pređenih kilometara. U najboljem slučaju, sistem će u kominovanom ciklus (struja + benzin) omogućiti autonomiju od više od 2000 kilometara. Vidjećemo koliko će to biti u praksi jer Kinezi koriste svoj sistem merenja CLTC, koji je poprilično daleko od relanih brojki, kad je potrošnja u pitanju.

Vjeruje se da će sljedeća generacija sistema Thor debitovati u SUV-u Geely Galaxy Starship 7 (na slici). Prema podacima iz službenog tehničkog lista, koji je prijavljen kineskim vlastima, već su poznate neke karakteristike. Naime, vozilo će biti opremljeno 1,5 litarskim BHE15-BFN motorom najveće snage 82 kW. Naravno, tu su još električni motor i baterija s LFP hemijom koju obezbjeđuju SVOLT ili Sunwoda Electronic. Mada podaci o performansama tek treba da budu objavljeni, Geely se nada da će nadmašiti sličan sistem BYD-a.

Prošlog maja BYD je najavio lansiranje pete generacije svog plug-in hibridnog sistema. U opremi je 1,5 litarski benzinski motor snage 74 kW, nešto manje od Geelyjeve verzije. Ovaj motor funkcioniše s elektromotorom i LFP baterijama. Potrošnja je 2,9 litara na 100 kilometara s ukuponom autonomijom od 2100 kilometara. Ovi sistemi u kineskim automobilima dolaze u Evropu sljedeće godine pa ćemo imati priliku da provjerimo da li mogu da dostignu 2000 km.

Izvor: Revija HAK / Autor: Davor Andrić / Foto: Geely