Danijel Valentić oslobođen krivice za šverc narkotika

04.10.2024. - Aktuelno

Danijel Valentić (36) iz Banjaluke, koga su teretili da je nabavio više od 120 grama marihuane i skrivao u iznajmljenoj kući, u banjalučkom Osnovnom sudu oslobođen je optužbi za šverc narkotika.

Njega je Okružno tužilaštvo teretilo za neovlašćenu proizvodnju i promet opojne droge. Sud smatra da tužilaštvo nije dokazalo optužbe, zbog čega je i donesena oslobađajuća presuda. Branilac optuženog advokat Marko Mikeš istakao je da je očekivao ovakvu presudu.

“U ovom slučaju od početka je bilo vidljivo da nema dokaza da je moj branjenik počinio krivično djelo. Presuda je ispravna i jedina moguća” -rekao je Mikeš.

Prema optužnici, koje je sada oslobođen, Valentić je od početka 2019. do februara 2020. godine nabavljao marihuanu te radi dalje prodaje konzumentima na području Banjaluke prepakivao u manja pakovanja.

Kako stoji u optužnici, policija je pretresom kuće koju je koristio Valentić pronašla vrećicu s marihuanom bruto težine 113 grama, kao i dvije vrećice od po 3,3 i 5,1 gram marihuane. Navedeno je da je osim droge kod optuženog tada pronađeno i 2.500 KM i 350 evra te pištolj “broving GPDA” kao i crna torba sa više vrećica s marihuanom.

Kako je navedeno u presudi, tokom postupka, saslušan je vještak tužilaštva Ljiljana Simurdić, koja je utvrdila da se u svim uzorcima biljne materije oduzetim od osumnjičenog nalazi psihoaktivna supstanca THC koja je sastav droge marihuana. Vještačenjem je utvrđeno i da je droga iz torbe bila starija od ostalih nađenih uzoraka.

Vještak je na pitanje sudije rekla da nije sigurna da je sva droga dostavljena u istom omotu na vještačenje.

Takođe u presudi je navedeno da je na prijedlog odbrane saslušan i otac optuženog, koji je rekao da je novac koji je pronađen kod njegovog sina njegovo vlasništvo i da je namijenjen za izgradnju spomenika preminuloj supruzi. Kazao je da je taj novac povjerio sinu i snahi na čuvanje.

Optuženi Danijel svjedočeći u korist odbrane priznao je da je zavisnik od narkotika. Rekao je da je manja količina marihuane koja je nađena bila za njegovo lično korišćenje, a negirao je da ima bilo kakve veze sa 113 grama marihuane koja je pronađena na placu udaljenom 100 metara od njegove kuće.

Potvrdio je da je novac nađen kod njega dobio od oca te istakao da je potvrdu o oduzimanju predmeta potpisao bez advokata, jer je mislio da se samo evidentira šta je nađeno.

U presudi stoji da je vijeće razmatrajući dokaze tužilaštva i dovodeći ih u vezu sa odbranom optuženog zaključilo da nema dovoljno osnova da bude zaključeno da je optužni kriv za ono što mu se stavlja na teret.

Troškovi

Nakon izricanja oslobađajuće presude Danijelu Valentiću odlučeno je da mu novac koji je pronađen u pretresu bude vraćen, jer ne postoje dokazi da potiče iz krivičnog djela niti postoji drugi zakonski osnov za oduzimanje.

Takođe presudom je oslobođen plaćanja troškova krivičnog postupka. Kako je navedeno u presudi oni padaju na teret budžeta.

Izvor: Glas srpske