Ova naša bolnica je među vodećim u regionu u oblasti kardiologije

29.09.2024. - Društvo

Bolnica “Sveti vračevi” u Bijeljini znatno je unaprijedila kardiologiju razvijajući je do vrhunskog nivoa.

Izjavio je danas vršilac dužnosti direktora ove zdravstvene ustanove Mikajlo Lazić.

“Možemo se pohvaliti da smo jedna od vodećih ustanova u regionu u oblasti kardiologije, naša angio-sala otvorena je već 10 godina 24 časa dnevno i omogućava brzu intervenciju i zbrinjavanje pacijenata sa akutnim infarktom miokarda”, rekao je Lazić.

On je istakao da u bijeljinskoj bolnici trenutno ne postoji lista čekanja za prvi pregled kod kardiologa.

“Cilj je da brinemo o našim pacijentima i da, prvi put, mi njih pozivamo na redovne kontrole, dijagnostiku i preglede, na šta smo posebno ponosni”, naveo je Lazić, koji je posjetio lokaciju u mjesnoj zajednici Sokolski dom gdje su ljekari bijeljinske Bolnice i Doma zdravlja povodom Svjetskog dana srca obavili preventivne preglede građana.

Pregled je uključivao mjerenje krvnog pritiska, saturacije, šećera u krvi i elektrokardiogram, a akciji se odazvalo 46 građana Bijeljine, saopšteno je iz bijeljinske Bolnice.

Ljekari su dijelili i savjete o očuvanju zdravlja srca, a građani su imali priliku da se konsultuju sa kardiologom Aleksandrom Janjičićem, načelnikom Odjeljenja za internističke grane bijeljinske bolnice, koji je istakao značaj preventivnih pregleda u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti.

Janjičić je rekao da više od 25 miliona ljudi godišnje premine od kardiovaskularnih bolesti, ali je istakao da se 80 odsto tih bolesti može prevenirati.

“Ne možemo uticati na faktore rizika kao što su nasljeđe, godine i pol, ali svakako možemo promijeniti stil života i štetne navike, a to su sedentarni način života, pušenje, fizička neaktivnost”, poručio je ovaj kardiolog.

Izvor: Srpska info