Kompanija “Orao” prikazala izložbu o osam decenija rada

28.09.2024. - Aktuelno

Kompanija “Orao” iz Bijeljine danas je na centralnom trgu u Bijeljini prikazala dva avio-motora i izložbu o osam decenija uspješnog rada u vazduhoplovnoj industriji, za šta su u godini jubileja nagrađeni Zlatnom medaljom “Knez Ivo od Semberije”.

Izvršni direktor za ekonomske poslove Mladen Lemez rekao je novinarima da je prikazan presjek ruskog motora koji je dio istorije i nije više u remontu, kao i motor “Vajper” koji i danas remontuju za inostrana tržišta.

Lemez je istakao da je Ministarstvo odbrane Srbije strateški partner “Orla” i da su u kompaniji ponosni što su jedan od najvažnijih faktora u održavanju vazduhoplovstva Srbije.

Kroz fotografije i tekstove prikazane na 10 panoa predstavljena je bogata istorija “Orla” od osnivanja u Pančevu 1944. godine, preko dislokacije u sarajevsko naselje Rajlovac, do seobe u Bijeljinu nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Lemez je naveo da je “Orao” iz Sarajeva preseljen u 2.000 kamiona.

“Ponosni smo što je većina objekata iz fabričkog kruga preseljena, čak i ograda oko fabrike, kao i vrata na ulasku u proizvodnu halu koja su simbolična jer se na njima i danas vide oštećenja od granata i metaka iz ratnog perioda”, rekao je Lemez.

On je istakao da su 23 radnika “Orla” poginula kao borci Vojske Republike Srpske, braneći fabriku, svoje porodice, narod i Republiku Srpsku, a u središtu kompanije u Bijeljini nalazi se spomenik koji podsjeća na njihovu žrtvu.

Lemez je rekao da je u početku “Orao” radio remont aviona koji su bili zarobljeni nakon oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu, kroz istoriju su radili remont klipnih motora, potom ušli u fazu remonta turbomlaznih aviona, čak i u ratu se radilo i branilo, a tada je osvojen i motor za “mig 29”, koji je kasnije učestvovao u odbrani Beograda.

“Danas je Orao stabilna kompanija koja budućnost i dalje vidi u vazduhoplovstvu, trudimo se da osvajamo nove tipove motora i ostanemo konkurentni na tržištu”, naveo je Lemez.

On je rekao da su ljudi najveći potencijal, a “Orao” ima 340 zaposlenih, među kojima mnogo mladih inženjera, kao i 100 visokokvalifikovanih radnika.

Izvor: Agencije / Foto: Srna