Dizano tijesto uspjeće najbolje ako mu dodate ovaj tajni sastojak

28.09.2024. - Magazin

Žene koje dosta vremena provode u kuhinji znaju koliko znače trikovi koji mogu da olakšaju pripremu nekog jela i slično.

Onim damama koje se često “upliću“ u pravljenje tijesta ovaj savjet će biti zlata vrijedan.

Naime, ako često mijesite tijesto kojem je potrebno da odstoji neko vrijeme i da se podigne, onda mu dodajte namirnicu koju sigurno imate u kuhinji, a to je – krompir.

Kako ga tretirati? Bitno je da prije nego što ga dodate tijestu, operete i skuvate posebno sa sve ljuskom. Sačekajte da se ohladi pa ga oljuštite, izrendajte, dodajte vrlo malo putera i zgnječite. Tek onda u njega dodajete sve sastojke za tijesto, dakle prvo njega „sređujete“ pa tek onda sve ostalo.

Šta krompir doprinosi tijestu?

Idealan je sastojak hljeba u koji ide kvasac jer pomaže da se dobije hrskava i zlatna kora zbog prirodnih šećera u sebi, a mekane sredine. Osim toga, djeluje kao prirodni regenerator za tijesto omogućavajući kvascu lakše rukovanje i miješanje. Krompir upija dodatnu vlagu u fazi miješanja, stvarajući tako veoma glatko i savitljivo tijesto.

Hljeb se onda peče ravnomjerno, sa lijepim mrvicama jer skrob u krompiru pomaže da se razvije prava struktura tijesta, piše “Potato gudnes“.

Izvor: Krstarica / Autor: M.K. / Foto: Glas Srpske