Povodom 80 godina postojanja “Orla” (Foto)

28.09.2024. - Društvo

Vazduhoplovni zavod “Orao” ove godine obilježava osamdeset godina postojanja. Osnovan je davne 1944. godine u Pančevu, a nakon nekoliko dislokacija, godinama je radio u Rajlovcu, od 1949. godine do 1995. godine. Od 1996. godine “prizemljio” se u Bijeljini.

Na centralnom gradskom trgu u Bijeljini danas je postavljena zanimljiva prezentacija dva turbomlazna motora, kako bi građani vidjeli čime se to bavi ova firma, kaže Nebojša Bratić, inženjer za ispitivanje turbomlaznih motora.

“Vazduhoplovstvo je jedna od najuzbudljivijih i najdinamičnijih industrija koja neprekidno oblikuje način na koji se povezuju ljudi i kulture širom svijeta. Odlučili smo da napravimo jedan ovakav marketinški potez, da pokažemo ljudima čime se to mi bavimo. Možda na ovakav način zainteresujemo i mlade, da se odluče za rad u vazduhoplovstvu. Ovo je prilika da se i obrazovni sistem zainteresuje za nas.

Nama su neophodni kvalifikovani kadrovi, mehaničari, tehničari, inženjeri, jer je ovo posao koji zahtijeva znanje i ogromno iskustvo. Imamo veliku fluktuaciju kadrova, jedni dolaze, drugi odlaze. Uz starije kolege puno bolje se uči. Bavim se već trideset godina ispitivanjem motora i u svemu tome je presudno iskustvo. Izuzetno cijenim znanje i iskustvo starijih kolega koji su se time bavili decenijama. Danas smo izložili presjek motora za MIG 21. U pitanju je starija generacija motora, ali je interesantan presjek, kako bi se vidjele komponente motora i mogao objasniti ciklus rada motora. Može se lijepo vidjeti kako je riješen vazdušni sistem, gdje su smještene visoke temperature, koje su provodnici goriva i ulja. Imali smo više ovakvih presjeka avionskih motora, ali smo ih ustupili u edukativne svrhe raznim školskim institucijama”, kaže Nebojša Bratić.

Orao će još dugo “letjeti”

Što se tiče budućnosti i perspektive “Orla”, Bratić kaže da ova firma ima perspektivu, jer turbomlazni motori još uvijek nemaju alternativu.

 “Ovo je doba pojave dronova i sve veće primjene električnog pogona. Međutim, standardni avionski prevoz i upotreba borbene avijacije još uvijek su imperativ u svijetu. Neko mora da čuva lovačke avione”, kaže Bratić, zaposlen u Radnoj jeidnici “Remont”, u ispitnoj stanici za ispitivanje tuirbomlaznih motora.

Bijeljina.com