Noć istraživača-Kombinacija edukacije i zabave

27.09.2024. - Društvo

U organizaciji bijeljinskog Inovativnog centra za STEAM obrazovanje “Tinker Labs”, u Sokolskom domu danas je otvoren je Sajam nauke i inovacija koji je okupio veliki broj inovatora i pronalazača, učenike bijeljinskih osnovnih i srednjih škola, brojna udruženja koja edukuju mlade u različitim oblastima nauke i tehnologija.

Milica Ostojić, organizator Sajma nauke i inovacija kaže da posjetioci ovog zanimljivog sajma mogu učestvovati u brojnim aktivnostima, od pravljenja hemijskih reakcija, pa do kreiranja jednostavnih programerskih rješenja.

“Ovaj sajam kombinuje edukaciju i zabavu, pružajući priliku da se na zanimljiv način mladima približi nauka. Pripremamo i kreativni kutak za mališane, gdje ćemo stvoriti jedno ogromno, džinovsko umjetničko djelo. Pripremili smo i sedam timova srednjoškolaca koji će se takmičiti u tome ko je pripremio najbolji projekat. Na kraju večeri svi će dobiti zaslužene nagrade. Organizovaćemo i interaktivne radionice, koje će biti interesantne mladima”, kaže organizator ovog sajma Milica Ostojić.

Bijeljina je rasadnik talentovane djece

Živa Makrin, predsjednik Društva inovatora za regiju Bijeljina, podsjeća da je ovaj sajam organiozovan u 2019. godini, ali je nakon toga, zbog korone, uslijedio prekid od četiri godine.

“Ovaj sajam se organizuje na inicijativu i pod pokroviteljstvom Evropske unije. Veliki broj radova u Tehničkoj školi se priprema tokom školske godine za ovaj sajam, tako da nauka postepeno preuzima zasluženo mjesto i status koji joj i pripada u društvu. Učestvovali smo na bezbroj festivala, osvojili smo veliki broj pehara i medalja za inovatorstvo. Sa mladima treba posvećeno raditi i onda rezultati neće izostati. Samo rad, rad i entuzijazam, to je formula za uspjeh”, kaže penzionisani profesor Živa Makrin.

Malac genijalac postoji već osam godina

Maša Vuković, vlasnik i predavač u školi “Malac genijalac”, koja postoji već osam godina, kaže da Bijeljina ima veliki potencijal talentovanih mališana koji su voljni i spremni na učenje i rad.

“Matematiku koristimo kao sredstvo. Benefiti našeg programa su razvijanje mentalnih kapaciteta, memorije, fokusa pažnje i svega onoga što je djeci neophodno i kasnije u životu. Matematika je u centru pažnje, ali su benefiti neograničeni”, kaže Maša Vuković.

Pametno osvjetljenje grada

Uroš Bosiljčić, učenik treće godine Tehničke škole “Mihajlo Pupin”, smjer informatika, kaže da je sa kolegom Petrom Vićanovićem i Andrejom Lukićem pripremio rad “Pametno osvjetljenje grada”, koji podrazumijeva prilagođavanje rasvjete, uz pomoć dioda, tako da one reaguju kada se pomjera sat ili kada ranije počinje da pada mrak. Na taj način mogu se izvršiti i određene uštede energije.

Staniša Ostojić, direktor Vrtića “Petar Pan”, prije dvije godine osmislio je novi program “Tinker Labs”, za edukaciju djece od četiri do četrnaest godina pod nazivom “Zabavna nauka za djecu”.

“Ovaj program u Bijeljini realizujemo već dvije godine. Obuhvaćene su fizika, matematika, hemija i umjetnost. Djeca kroz hemijske eksperimente i zakone fizike uče i upoznaju svijet oko sebe. Tako razvijaju svoju maštu i inteligenciju”, kaže Ostojić.

Čovječe, razvrstaj smeće

Profesori i učenici iz Poljoprivredne i medicinske škole praktično su predstavili najmlađima kako da razvrstavaju čvrsti otpad i kako da sačuvaju životnu sredinu.

 “Organizovali smo radionicu pod nazivom “Čovječe, razvrstaj smeće”. Najmlađima na zabavan i interesantan način pokazujemo kako da razvrstavaju staklo, plastiku, papir i metal.

To su materijali koji se mogu reciklirati. Imamo i radionice za obnovljive izvore energije, za vjetar i vodu. Energija vjetra može biti izuzetno korisna i iskoristiva. Voda se može iskoristiti u sva tri agregatna stanja, u tečnom, gasovitom i čvrstom i to djeca mogu naučiti. Želimo da pokažemo djeci kako da vole životnu sredinu i kako da se prema njoj odnose”, kaže Sandra Ristić, profesorka biologije.

Sanjin Kadirić, učenik trećeg razreda Tehničke škole “Mihajlo Pupin”, smjer informacioni tehničar, kaže da nakon srednje škole namjerava upisati Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.

“Interesuje me inovatorstvo i pronalazaštvo. U ovu sekciju uglavnom su uključeni učenici četvrtog razreda, ali se i mi mlađi postepeno uključujemo u ove aktivnosti”, kaže Sanjin.

Bijeljina.com