Predstavljen priručnik o prevenciji vršnjačkog nasilja

26.09.2024. - Društvo

Udruženje za integrativnu inkluziju Roma “Otaharin” u Bijeljini predstavilo je danas priručnik “Prevencija vršnjačkog nasilja i diskriminacije u školama”.

“Primjenom priručnika očekuje se unapređenje rada nastavnog osoblja i uprave predškolskih ustanova i škola širom Republike Srpske, a akcenat je na prevenciji vršnjačkog nasilja i diskriminacije, kao i na boljem razumijevanju tih pojmova, kao i načina i oblika njihovog nastanka”, saopšteno je iz “Otaharina”.

Autor priručnika je inspektor-prosvjetni savjetnik za predškolsko vaspitanje Danica Mojić, a recenziju na tekst priručnika izvršili su pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Nataša Cvijanović i direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske Slađana Tanasić.

Priručnik je izrađen uz saglasnost i podršku Ministarstva prosvjete i kulture i Republičkog pedagoškog zavoda, a njegova realizacija je finansijski omogućena uz pomoć organizacije “Karitas” iz Švajcarske.

Na promociji je istaknuto da su prevencija, otkrivanje i suzbijanje diskriminacije i nasilja među djecom i mladima pitanja od opšteg društvenog značaja, a da je od suštinske važnosti pravovremeno i adekvatno djelovanje vaspitno-obrazovnih institucija u slučajevima pojave diskriminacije i nasilja.

“Ključno je osigurati potrebnu podršku i pomoć u svim situacijama u kojima je dijete izloženo nekom obliku diskriminacije ili vršnjačkog nasilja”, ističu iz “Otaharina”.

Izvor: Agencije