Održan godišnji radni sastanak ministara poljoprivrede Jugoistočne Evrope

24.09.2024. - Poljoprivreda

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske dijeli opredijeljenost regiona za procese pristupanja EU i ulaže kontinuirane napore da se sektor razvoja poljoprivrede približi evropskim standardima kroz interne strateške i reformske politike, te regionalne i međunarodne aktivnosti, poručila je danas u Skoplju šef kabineta resornog ministara Dragana Popadić.

Na godišnjem radnom sastanku ministara poljoprivrede Jugoistočne Evrope, Popadićeva je naglasila da Ministarstvo sprovodi niz aktivnosti na implementaciji akcionog plana Zelene agende za zapadni Balkan u okviru novih strateških prioriteta do 2027. godine.

“Kontinuirano prilagođavamo zakonodavni okvir. Postigli smo sporazum o prvom Zakonu o tržištu vina u BiH koji će našim proizvođačima omogućiti izvoz vina na tržište EU. Razvijamo strategiju zdravstvene zaštite bilja, unapređujemo podršku organskoj proizvodnji kroz viši nivo finansiranja i savjetodavne podrške, promocije, obilježavanja i sertifikacije, što je dovelo do povećanja površina pod organskom proizvodnjom, kao i broja proizvođača za više od 200 odsto”, navela je Popadićeva u obraćanju na sastanku.

Ona je dodala da je resorno ministarstvo udvostručilo budžet za poljoprivredu i prioritetno izdvojilo sredstva za transformaciju poljoprivredno-prehrambenih sistema i uvođenje novih inovativnih rješenja u poljoprivrednu proizvodnju.

Prema njenim riječima, ovo ministarstvo nastaviće da podržava mlade farmere sa startap grantovima sa više od 100 korisnika koji su iskoristili sredstva i započeli poslovanje u ruralnim područjima.

“Nastavljamo saradnju sa agencijama UN u ekonomskom osnaživanju žena na selu, pružajući grantove za pokretanje biznisa ili širenje proizvodnje. Zajedno sa Svjetskom bankom i Međunarodnim fondom za poljoprivredni razvoj pokrećemo dva nova projekta koji se bave otpornošću poljoprivrede i klimatskim promjenama”, navela je Popadićeva, koja predvodi delegaciju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Ona je dodala da usvajaju i novi strateški okvir za razvoj šumarstva, te da je završena treća faza primjene Informacionog sistema koji će omogućiti unapređenje kontrole svih faza poslovanja u ovom sektoru.

Ministarski sastanak organizovan je pod zajedničkim pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Sjeverne Makedonije i Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi.

Banjaluka.com