Predstavljena knjiga o vojvodi Tankosiću

17.09.2024. - Kultura

 U Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ večeras je predstavljena knjiga Gradimira Nikolića o čuvenom vojvodi Tankosiću, poznatom imenu iz srpske istorije, posebno poznatom po još uvijek nerasvijetljenoj ulozi u pozadini organizovanja Sarajevskog atentata.

Tankosić je, kako je istakao recenzent, istoričar, dr Mile Bjelajac, bio poznat nacionalni radnik, prijatelj zavjerenika iz 1903. godine i član Centralne uprave organizacije „Ujedinjenje ili smrt“, poznatije kao „Crna ruka“.

 Mile Bjelajac ističe da je takvog čovjeka teško stvoriti u mašti, a pogotovo pomisliti da je jedan takav čovjek stvarno postojao i aktivno bio uključen u brojne istorijske događaje u Srbiji.

 „Autor je lijepo i uravnoteženo struktuirao svoj rad, stil je prijemčiv, štivo je vanredno čitljivo i predstavlja zadovoljstvo čitanja“, ističe recenzent Bjelajac.

Gradimir Nikolić, autor ove neobične knjige, unuk vojvode Vojislava Tankosića, rođen je u Beogradu 1951. godine, gdje je odrastao i školovao se. Od sredine osamdesetih godina prošlog vijeka bavi se ikonopisom. Učestvovao je na brojnim izložbama. Oslikava hramove od 1995. godine, a 1998. godine je objavio knjigu „Vojvoda Tankosić“. Krajem devedesetih godina počeo je da se bavi konzervacijom i restauracijom ikonostasa u Pčinjskom okrugu.

Bijeljina.com