Upoznavanje sa kulturom i tradicijom slovačkog naroda

17.09.2024. - Društvo

U organizaciji Udruženja Slovaka „Juraj Janošik“ Bijeljina, uz saradnju sa Ambasadom Republike Slovačke u BiH, Kancelarijom za Slovake koji žive u dijaspori iz Bratislave i Gradskom upravom Bijeljina večeras su u Centru za kulturu „Semberija“ otvoreni „Dani slovačke kulture“ u Bijeljini.

Otvarajući ovu manifestaciju, ambasador Republike Slovačke u BiH Roman Hlobenj izjavio je da je osnovni cilj organizovanja ove manifestacije da se građanima Bijeljine i BiH približi slovačka kultura i običaji ovog naroda.

U Bijeljini živi najviše Slovaka

 „Doveli smo ovdje i naš folklorni ansambl „Magdalenka“ koji je veoma popularan, ne samo u Slovačkoj, već i u centralnoj Evropi. Dobitnici su i nekoliko vrhunskih svjetskih nagrada. Uz folklorni ansambl Bijeljinci će imati priliku da čuju i naš muzički ansambl koji će svirati na tradicionalnim instrumentima, kao što je violina, viola, kontrabas i cimbal. Ova manifestacija održava se širom BiH, počevši od Sarajeva, Mostara, Foče i drugih gradova. U Bijeljini živi najviše Slovaka u BiH. Mi smo u BiH ostvarili dobru i privrednu saradnju koja ima veliki potencijal.

Značajni efekti privredne saradnje sa BiH

U prošloj godini investiciona ulaganja su iznosila više od 260 miliona KM, što je značajan rast, oko dvanaest posto više u odnosu na godinu dana ranije. Naši slovački investitori su zainteresovani za razvoj zelene energije, odnosno za izgradnju energetskih objekata na bazi korištenja sunčeve toplote i vode. Planiramo i jednu značajnu investiciju, vrijednu oko 60 miliona eura. Imamo uspješnu firmu u Banjaluci, sa dodatnom investicijom od četrdeset miliona eura. Puno je potencijala za razvijanje naše privredne saradnje“, istakao je ambasador Slovačke u BiH, Roman Hlobenj.

Polovina Slovaka živi u Bijeljini

Danijel Štefek, predsjednik udruženja Slovaka „Juraj Janošik“ Bijeljina izjavio je da će manifestacija „Dani slovačke kulture“ trajati od šesnaestog do 28. septembra.

 „Drago nam je da je ova manifestacija krenula iz Bijeljine, jer u Bijeljini trenutno živi najviše Slovaka. Prema posljednjem popisu, u BiH se izjasnilo da živi oko 176 Slovaka. Udruženje u Bijeljini okuplja 84 Slovaka, tako da polovina Slovaka živi u ovom gradu. Drago nam je što imamo veliki odziv naših sugrađana. Organizovali smo radionice sa najmlađima, doveli smo folklorni sastav „Magdalenka“, tako da će najmlađi, ali i stariji upoznati slovačke igre i slovačku tradiciju. Organizovaćemo projekcije dva slovačka filma, a 22. septembra ćemo obilježiti petnaestu godišnjicu izgradnje Slovačke evangelističke crkve u Bijeljini“, izjavio je Danijel Štefek.

Gradska uprava brine o potrebama Slovaka

Radoslav Ostojić, savjetnik gradonačelnika Bijeljine, zahvalio se ambasadoru i Ambasadi Republike Slovačke u BiH na organizovanju jedne ovakve manifestacije, kao što su „Dani slovačke kulture“.

 „Slovačka manjina u našem gradu ima svoju bogatu kulturnu istoriju i mi smo tu da ispratimo njihove potrebe kao manjinskog naroda i da kroz međusobno upoznavanje zajednički gradimo naš grad“, istakao je Ostojić.

Bijeljina.com