Čak 199 firmi u trci za 14,4 miliona maraka!

17.09.2024. - Aktuelno

Na javni poziv za dodjelu 14,4 miliona KM podsticaja za direktna ulaganja prijavilo se 199 preduzeća iz Srpske, a ko će dobiti novac za nabavku savremene opreme biće poznato nakon što komisija analizira zaprimljenu dokumentaciju.

U Ministarstvu privrede i preduzetništva RS kažu za Glas Srpske da su navedeni broj prijava zaprimili do 11. septembra, navodeći da podsticaji za direktna ulaganja za cilj imaju podsticanje tehnološkog napretka, unapređenje konkurentnosti i produktivnosti domaće privrede, posebno prerađivačke industrije koja značajno utiče na ukupni privredni rast zemlje i zapošljavanje.

“Vlada RS je imenovala komisiju koja će sprovoditi postupak dodjele sredstava. Komisija je dužna da razmotri pristigle prijave u pogledu njihove blagovremenosti, potpunosti i dopuštenosti, provjeri ispunjenost uslova za ostvarivanje prava na podsticaj, razmotri i ocijeni projekte koji su predmet prijava, utvrdi vrijednost opravdanih ulaganja, te izvrši ocjenu i bodovanje shodno kriterijumima” – pojasnili su u resornom ministarstvu i dodali da je teško procijeniti koliko će vremena komisiji trebati da razmotri sve prijave.

U Ministarstvu privrede naglašavaju da su podsticajna sredstva namijenjena privrednim subjektima iz prerađivačke industrije koja imaju sjedište u Republici Srpskoj, a čija je osnovna djelatnost iz oblasti industrije tekstila, odjeće i obuće, metalne i elektro industrije, industrije gume i plastike, papirne i grafičke, te industrije građevinskih proizvoda. Za sredstva su mogli konkurisati i privredni subjekti koji su proizvođači finalnih i polufinalnih proizvoda od drveta, te proizvođači namještaja.

“Predmet projekta može biti nabavka savremenih tehnologija i opreme, koja se odnosi na uvođenje nove ili značajno poboljšanje postojeće tehnologije, nabavku nove ili korišćene opreme koja nije starija od osam godina ili razvoj i inovacija. Minimalna vrijednost opravdanih ulaganja po projektu je 50.000 bez PDV-a” – kazali su u ministarstvu.

Istakli su da privreda u Republici Srpskoj i ove godine osjeća posljedice globalnih kretanja, sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, navodeći da ekonomska kretanja u svijetu i okruženju, kroz trgovinske šokove i cjenovne pritiske, značajno utiču na smanjenje obima proizvodnje u domaćim preduzećima.

“S obzirom na to da je prerađivačka industrija nosilac razvoja Srpske, a poslovanje njenih najznačajnijih sektora ugroženo usljed smanjenja narudžbi od strane ino-partnera, potrebna je veća podrška privrednim subjektima za nabavku nove opreme i tehnologije. Samo tehnološki napredna preduzeća mogu premostiti nedostatak narudžbi tako što će se specijalizovati za proizvodnju novih proizvoda ili unaprijediti pružanje usluga” – naglasili su u Ministarstvu privrede i preduzetništva dodajući da se najznačajnije investicije odnose na nabavku novih proizvodnih linija, digitalizaciju proizvodnih procesa, CNC mašina, robota, lasera i drugo.

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić kaže za Glas da je interesovanje preduzeća ranijih godina za ovaj vid podsticaja bilo veće, ali da je, s obzirom na nepredvidivost poslovanja, i 199 pristiglih prijava zadovoljavajući broj.

“Uprkos otežavajućim uslovima rada privrednici imaju volju i želju da investiraju u nove tehnologije i opremu jer samo na taj način mogu biti konkurentni i izaći na druga tržišta. Budžet od 14,4 miliona KM nije dovoljan za značajniju podršku preduzećima, ali će sredstva koja dobiju po projektu svakako dobro doći” – rekao je Ćorić koji se nada da će efekti koji su postignuti zahvaljujući ranijim podsticajima biti motiv da se u budžetu za narednu godinu sredstva za ovu namjenu značajnije povećaju.

Zakon

U Ministarstvu privrede i preduzetništva RS kažu da je Zakon o podsticajima u privredi RS u primjeni od jula 2019. godine te da je prvi javni poziv raspisan iste te godine.

“Fond raspoloživih sredstva u 2019. godini iznosio je 1,4 miliona KM i tada smo imali 39 korisnika podsticaja. U 2023. godini ukupna raspoloživa sredstva iznosila su 14,5 miliona, a broj korisnika, čiju realizaciju projekata pratimo je 178” – rekli su u resornom ministarstvu.

Izvor: Glassrpske