Đorđe i Bogdan skupljaju novac za malog Todora

16.09.2024. - Aktuelno

Đorđe Ćajić (23) i njegov prijatelj Bogdan Kostić (23) su dva mladića iz Kraljeva koji su odlučili da krenu u akciju “Stazama Svetog Save” i to jer je u pitanju život njihovog sugrađanina Todora Glišića (13).

Juče su put Svete Gore krenula ova dva Kraljevčana sa velikom željom da pomognu Todoru Glišiću koji boluje od cerebralne paralize i za čije liječenje i oporavak je potrebno više od 13 miliona dinara.

Bogdan i Đorđe prećiće oko 650 kilometara, a plan je da preko Prokuplja, Leskovca, Vladičinog Hana, Vranja, Prohora Pčinjskog i dalje preko Štipa i Strumice u Sjevernoj Makedoniji i grčkih Kilkisa i Jeroisosa na konačano odredište stignu 2. oktobra.

Oni su prošle godine za 16 dana prepješačili oko 570 kilometara kako bi na “Kapiji slobode” odali počast svojim precima i svim učesnicima jedne od najznačajnijih bitaka u srpskoj istoriji.

Ovi plemeniti i hrabri mladići su za hodočašće nadahnuti iz ličnih religijskih i duhovnih uvjerenja, ali i sa željom da se više približe kulturno-istorijskom nasleđu. Međutim, ovaj put su odlučili da na put krenu iz drugačijih pobuda.

– Ovo je prva naša humanitarna akcija. Inače se mi bavimo sportom i planinarenjem godinama, prošle godine smo sproveli ekspediciju do Kajmakčalana, međutim, to tada nije bilo humanitarnog karaktera kao sada – ispričao je Đorđe, dodajući kako su došli na ideju da spoje lijepo i korisno i pomognu nekome kome je pomoć potrebna.

Šest mjeseci se spremali za put

– Želimo samo da pokrenemo ljude da učestvuju u ovoj humanitarnoj akciji. Hoćemo da skrenemo pažnju našim sugrađanima, ali i svim građanima Srbije da pomognu – ističe Ćajić.

Mladi Kraljevčani tvrde da konstantno treniraju, ali i da trče polumaratone. Takođe, bave se rekreativno atletikom, a da bi se pripremili za ovakav put tvrde da su samo pojačali intenzitet treninga.

– Mi smo sada samo pojačali intenzitet i način treniranja da bi se pripremali za ovo pješačenje. A što se tiče savjeta i logistike, razgovarali smo se sa planinarima iz društva. Svakako smo tražili i blagoslov manastira Hilandar i oko pola godine nam je bilo potrebno za sve to – rekao je Ćajić.

Ova dva prijatelja, članovi su i planinarsko-sumučarskog društva “Gvozdac” iz Kraljeva, a ujedno su i veoma obrazovani. Đorđe je student Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a planira i da upiše master studije na istom, dok je Bogdan student Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i takođe planira da upiše master studije.

Poznantsvo Đorđa i Bogdana datira još iz osnovne škole, ali su se nakon srednje škole i zajedničkih treninga zbližili još više. Međutim, kada je u pitanju njihova budućnost oni imaju jasne ciljeve.

– U nama postoje neke želje, razmišljanja i motivi, ali ćemo svakako vidjeti gdje će nas put navesti na kraju – zaključio je Đorđe.

Pomozimo Todoru za srećnije djetinjstvo

Humanitarna fondacija “Budi Human” – Aleksandar Šapić prikuplja novčana sredstva za Todora Glišića (2011).

Nekoliko sati nakon rođenja, pored problema sa disanjem, dolazi do niza komplikacija zbog kojih se Todorovo stanje pogoršava. Dijagnostikovana mu je cerebralna paraliza.

Todor ne sjedi samostalno, ne hoda, hrani se preko stome za hranjenje. U potpunosti zavisi od tuđe nege. Ali je svjestan svog okruženja, veseo je i veliki je borac.

Kako bi se Todorovo stanje poboljšalo, porodica se obraća svim ljudima koji su u mogućnosti da pomognu da ode na transplantaciju matičnim ćelijama u inostranstvu, liječenju u rehabilitacionim bolnicama i banjama, smještaj u toku liječenja van mjesta stanovanja, kao i kupovini lijekova i vitamina za bolji razvoj mentalnog i fizičkog razvoja Todora.

Slanjem SMS poruke: Upišimo 340 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human340 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-480630-91

Uplatom na devizni račun: 00-540-00022422

Izvor: Bl portal