Počinje dokapitalizacija RiTЕ Ugljevik

16.09.2024. - Društvo

Stanje u RiTЕ Ugljevik nije bajno pogotovo zbog spora sa Slovencima, priznaju članovi uprava ovog i matičnog preduzeća. Zato je odlučeno da se ide u dokapitalizaciju ovog giganta. Vlada Srpske je već odobrila prvu emisiju akcija postojećim akcionarima.

“Tako će Matično preduzeće koje je vlasnik 65 odsto iskoristiti ove akcije, kupiti, zadržati procenat vlasništva i bespovratno, beskamatno uložiti 20.000.000 maraka što će biti sasvim dovoljno da se plate odštetni zahtjevi Slovenaca za 2024 godinu“, kaže generalni direktor Еlektroprivrede Srpske Luka Petrović.

Slovenci očekuju obeštećenja i za prethodne dvije godine. Zbog svega je uprava RiTЕ Ugljevik za isti sto sjela sa čelnicima ЕRS-a. Satima se pričalo o gorućim problemima ovog preduzeća, a nađena su neka rješenja. Optimističan je i Diko Cvijetinović.

“Želim da poručim i javnosti i građanima Republike Srpske a prije svega radnicima RITЕ Ugljevik da uprava Matičnog preduzeća, Vlada Republike Srpske i uprava RiTЕ Ugljevik rade sve što je neophodno kako bi Ugljevik ostao i radio nesmetano“, kaže direktor RiTЕ Ugljevik Diko Cvijetinović.

Nastavljaju se i pregovori sa Slovencima kako bi se riješila pitanja koja guše ugljevički gigant. U proteklom periodu bilo je i kašnjenja u eksproprijaciji na rudniku, direktor obećava da će se i ovo riješiti uz dodatna sredstva. Iz ЕRS-a su rekli da u narednom periodu od Ugljevika očekuju bolju proizvodnju nego što je bila u prvih pola godine.

Izvor: ATV