Gradovi opustošeni nakon povlačenja vode sa ulica

16.09.2024. - Aktuelno

Očekuje se da će nestabilno vrijeme i padavine potrajati i tokom utorka.

Oluja Boris je za samo jedan dan donela količinu kiše koja inače padne u periodu od mjesec dana, ali i snažne vjetrove u centralnoj i istočnoj Evropi. Najviše su pogođene Poljska, Rumunija, Austrija, Češka Republika i Mađarska, gdje su gradovi i sela poplavljena, stabla su oborena, mostovi oštećeni, broj poginulih raste, a ima i nestalih.

Oluja Boris, sistem niskog pritiska koji se kreće polako, trenutno donosi ekstremne količine kiše širom centralne i istočne Evrope, a očekuje se da će kiša potrajati još nekoliko dana.

Prema BBC-u, dva razloga zašto je oluja bila toliko razorna su:

Mreža za procjenu vremenskih uslova je zaključila da su vjerovatnoća i intenzitet velikih poplava u Evropi u porastu zbog klimatskih promjena, nakon što smo svjedočili ozbiljnim poplavama 2021. godine. Pored obilnih kiša i poplava, koje su dovele i do smrti najmanje 15 ljudi, izuzetne snježne padavine prekrile su planinske predjele Alpa, uz jake vjetrove koji su pomogli u stvaranju ogromnih snežnih nanosa.

Očekuje se da će nestabilno vrijeme potrajati i u utorak, ali će postepeno jačati visok pritisak sa sjevera, što će omogućiti da se uslovi smire, iako će biti potrebno nekoliko dana da se nivoi rijeka spuste.

Pošto će visoke temperature koje se očekuju narednih dana ove nedjelje uzrokovati topljenje snijega u alpskim predjelima, neke rijeke mogu ostati povišene.

Naravno da i klimatske promjene imaju uticaj na ovo nevrijeme koje je pogodilo Evropu. Tu činjenicu uvidio je i predsjednik Rumunije,

u kojoj je više osoba izgubilo živote uslijed poplava, a cijela naselja su pod vodom.

“Moramo da nastavimo da jačamo našu sposobnost da predviđamo ekstremne vremenske fenomene”, rekao je predsjednik Klaus Johanis, pa dodao:”Teške poplave koje su pogodile veliki dio zemlje dovele su do gubitka nekoliko života i značajne štete.

Ponovo se suočavamo sa posljedicama klimatskih promjena, koje su sve prisutnije širom evropskog kontinenta, sa dramatičnim posljedicama po ljude”.

Promjena vremena je stigla nakon vrelog početka septembra u regionu. Naučnici su dokumentovali najtoplije ljeto na Zemlji, od kada se temperatura mjeri, čime je oboren rekord postavljen prije samo godinu dana.

Najmanje 16 ljudi poginulo je nakon što su centralnu i istočnu Evropu pogodile do sada nezapamćene poplave. Bujice teku ulicama, a u toku je i evakuacija stanovništva iz najugroženijih područja u Austriji, Češkoj i Poljskoj.  Glavni grad Slovačke Bratislava i Budimpešta u Mađarskoj takođe se pripremaju za moguće poplave zbog porasta vodostaja u Dunavu.

Tokom najgoreg nevremena u poslednjih nekoliko godina, ogromne količine vode zahvatile su čitave gradove, uključujući Jesenik na planini Prađed i Krnov u blizini granice sa Poljskom. Najgore je u Jeseniku, gradu od deset hiljada stanovnika na sjeveru zemlje, koji je gotovo potpuno nestao pod bujicama.

Izvor: Mondo