BiH osjeća sve veću potrebu za radnom snagom iz inostranstva

29.08.2024. - Aktuelno

U BiH je u prošloj godini izdato 2.449 radnih dozvola za zapošljavanje stranaca, dok za ovu godinu kvota iznosi 6.073 dozvole, što govori o sve većoj potrebi za radnom snagom iz inostranstva, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara.

Savjet ministara danas je, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, usvojio godišnji izvještaj Ministarstva civilinih poslova o realizaciji odluke o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH za prošlu godinu.

U izvještaju se navodi da je od 2.449 radnih dozvola koje se računaju u odobrenu kvotu o radnim dozvolama za zapošljavanje stranaca u prošloj godini 579 produženih radnih dozvola i 1.870 radnih dozvola za novo zapošljavanje.

Ukupno je u BiH u prošloj godini izdato 4.586 važećih radnih dozvola i to 2.449 radnih dozvola koje se računaju u kvotu i 2.137 radnih dozvola izdatih nezavisno od utvrđene kvote.

Prema odluci o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH za 2024. godinu, ukupna godišnja kvota radnih dozvola za produženje i novo zapošljavanje stranaca u BiH iznosi 6.073 radnih dozvola, od čega se na Federaciju BiH odnosi 4.295, Republiku Srpsku 1.400 i Brčko distrikt 378 radnih dozvola.

Iz Ministarstva civlnih poslova u Savjetu ministara podsjećaju da nacrt godišnje kvote sačinjava Agencija za rad i zapošljavanje BiH u saradnji sa zavodima za zapošljavanje Republike Srpske i Federacije BiH, te Brčko distrikta BiH na osnovu iskazanih potreba o broju potrebnih radnih dozvola za strance entitetskih zavoda za zapošljavanje i Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta prema procijenjenim potrebama.

Nacrt kvote Agencija dostavlja Ministarstvu civilnih poslova, a Ministarstvo savjetu ministara.

Prema državama porijekla, najviše stranaca koji su radili u BiH u 2023. godini bilo je iz Turske, Srbije, Nepala, Bangladeša i Indije, a najveći broj radnih dozvola izdat je u sektorima građevinarstva, trgovine, uslužnih djelatnosti, umjetnosti, zabave i reakcije, poslovanja nekretninama, prerađivačkoj industriji, te hotelijerstva i obrazovanja.

Izvor: Bl portal