Vaterpolisti idu po zlato

09.08.2024. - Sport

Vaterpolisti Srbije treći put zaredom izborili su finale Olimpijskih igara nakon što su u polufinalnom okršaju pobijedili SAD rezultatom 10:6 (2:2, 4:2, 2:2, 2:0).

“Delfini” su tako osigurali makar srebro na Igrama što je treća medalja za Srbiju u Parizu nakon zlata Damira Mikeca i Zorane Arunović i Novaka Đokovića.

Sjajnu partiju odigrali su izabranici selektora Uroša Stevanovića koji su gubili samo na početku susreta sa 0:1 i 1:2, da bi nakon tog sve preuzeli u svoje ruke i stekli priliku da stignu do zlatnog het-trika na Igrama.

Naime, Srbija je osvojila zlatna odličja na OI u Rio de Žaneiru 2016. i Tokiju 2021. godine da bi nakon toga došlo do velike smjene generacija.

Ova nova od tada je tražila svoj put i ovo joj je prva medalja koju će osvojiti, a zlato bi bilo pomalo nestvarno jer Srbi nisu briljirali na ovom turniru.

Ipak, pokazalo se da znaju igrati završnicie i da su najbolji kada to najviše treba. Gol Nikole Jakšića za pobjedu protiv Grčke kao da ih je dodatno pokrenuo i dao novu snagu koju su demontstrirali u bazenu protiv čete koju sa klupe predvodi nekadašnji selektor Srbije Dejan Udovičić.

Kada je Srbija povela sa 9:6 početkom posljednje četvrtine golom Nemanje Ubovića bilo je jasno ko će u finale koje je na rasporedu u nedjelju protiv pobjednika meča Mađarska – Hrvatska koji je na rasporedu večeras od 19.35 časova. Najbolji kod pobjednika bili su Nikola Jakšić i Nikola Dedović sa po tri gola, po jedan su dali Sava Ranđelović, Petar Jakšić, Nemanja Ubović i Nemanja Vico, a zanimljivo je da se najbolji srpski igrač Dušan Mandić nije upisao među strijelce. Golman Radoslav Filipović imao je devet odbrana.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Milan Zubović