Evo zašto sportisti grizu medalje

01.08.2024. - Sport

Sportisti često poziraju kako grizu svoje medalje nakon što osvoje nagrade u svojoj disciplini.

Sportisti iz cijelog svijeta praktikuju ovakvo poziranje. Već smo vidjeli i nekoliko olimpijaca kako grizu svoje medalje na Olimpijskim igrama u Parizu.

Postoje različite teorije. Neki tvrde da to potiče od načina da se provjeri da li je u pitanju pravo zlato, dok drugi veruju da je to trik koji se od sportista traži.

Ipak, pretpostavlja se da iza ovog fenomena stoje fotografi.

Dejvid Valečinski, predsjednik Međunarodnog društva olimpijskih istoričara, rekao je za CNN još 2012. godine da sportisti grizu svoje medalje jer to od njih traže fotografi, piše Dejli Mejl.

“To je postala opsesija fotografima. Mislim da na to gledaju kao na kultni snimak, kao na nešto što vjerovatno možete lako da prodate. Ne mislim da je to nešto što bi sportisti vjerovatno uradili sami”, rekao je Valečinski.

Porfesor Frenk Farli sa Univerziteta Temp iz Filadelfije vjeruje da je griženje medalje svojevrsna praksa i dio pobjedničkog duha.

“Ako želite da budete dio pobjedničkog duha vremena, te pobjedničke kulture i vi učestvujete u toj pobjedničkoj praksi. To čini vašu medalju vašom. To je emocionalna veza sa vašim dostignućem”, objasnio je Farli.

Izvor: Bl portal /Foto:StarSport