Suša prepolovila prinos kukuruza

31.07.2024. - Poljoprivreda

Veoma visoke temperature koje su obilježile jun i jul zadale su poljoprivrednicima velike probleme sa slabim prinosima kukuruza širom BiH, te će, prema riječima naših sagovornika, rod ove kulture, koja je značajna za ishranu stoke, biti prepolovljen.

Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, za “Nezavisne novine” kaže da je suša učinila svoje, te da su usjevi kukuruza u Semberiji prepolovljeni.

“Situacija je katastrofalna, suša je učinila svoje, jednostavno trenutno je usjev prepolovljen i 50 odsto je već izgubljeno. Kao što je vidljivo i najavljeno, u narednom periodu neće biti kiše i najavljene su veoma visoke temperature, a ako zaista bude tako, to će biti prava katastrofa”, kazao je Bakajlić.

Prema njegovim riječima, ako se nastavi ovako, tražiće da dođe do proglašavanja elementarne nepogode zbog velike suše.

“Imamo velike klimatske promjene i jednostavno se moramo početi prilagođavati. Već dvije do tri godine imamo slabije prinose kukuruza, a samo ove godine je zasijano oko 28.000 hektara, te poljoprivrednici koji su ga zasijali gledaju u nebo nadajući se da će pasati koja kap kiše da im pomogne”, kazao je Bakajlić.

Kako je dodao, teško je pričati o samom prinosu koji se očekuje.

“Ne znamo kakvo će biti vrijeme, pa samim tim ne možemo reći ništa precizno za prinose. Ako dođe do padavina, onda može doći i do nalivanja ranih zrna, a sve ovo ostalo što je sad u fazi cvjetanja je pod velikim upitnikom”, kazao je Bakajlić.

Prema njegovim riječima, ovo predstavlja problem i za stočni fond, koji je već ugrožen, ali kako kaže, ako ne bude dovoljno hrane za stoku, tek će onda nastati pravi kolaps.

“Ljudi će morati da smanje već smanjeni stočni fond i onda ćemo da ostanemo bez proizvodnje. Nažalost, scenario da dođe do potpunog debakla kukuruza za ovu godinu je veoma moguć”, kazao je Bakajlić.

Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika FBiH Tuzlanski kanton, istakao je za “Nezavisne novine” da je u višim krajevima kukuruz već izgorio.

“U višim krajevima situacija je krajnje alarmantna, kukuruz je već izgorio, odnosno sasušio se. U nižim dijelovima kraj rijeke stanje je malo bolje, ali to nije ni nalik na prošlu godinu”, kazao je Hasanović.

Kako je dodao, prema dosadašnjim prognozama, prinosi će biti manji za oko 40 odsto u odnosu na prošlu godinu.

“Kada poredimo prošlu i ovu godinu, ova će biti lošija za oko 40 odsto, a sve to će da utiče na proizvođače da smanje stočni fond, jer hrane neće biti dovoljno, tako da nam se ne piše ništa dobro”, kazao je Hasanović.

Naime, vrući i suvi uslovi tokom juna i jula u jugoistočnoj Evropi doveli su do pada prinosa. Visoke temperature iznad 35 stepeni negativno su uticala na usjeve i po svemu sudeći ostavile velike posljedice.

Izvor: Nezavisne