Važno je učestvovati, neko mora i pobijediti

27.07.2024. - Društvo

Pod parolom – važno je učestvovati, danas su se u Gornjem Dragaljevcu okupili brojni Semberci I njihovi gosti iz susjednih opština i dijaspore. Došli su na tradicionalnu turističko – gastronomsku manifestaciju “Kotlić kod Točka”. Za pripremu najboljeg gulaša i parikaša takmiče se dvadeset i tri ekipe

Dragan Tomić, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Gornji Dragaljevac, kaže da se Dragaljevčani ponose ovom manifestacijom.

 „Ovo je jedno lijepo druženje, ali i takmičenje u pripremanju gulaša. Važno je da se okupimo i proveselimo, manje je važno ko će pobijediti. Dolaze nam i naše komšije koji trenutno žive u dijaspori. Cilj je da se proveselimo i opustimo, uz muziku i šalu, da se vide drugovi iz djetinjstva. Mnogi još u januaru zovu i pitaju nas, kada ćemo organizovati „Kotlić kod točka“. Gornji Dragaljevac je postao prepoznatljiv po ovoj manifestaciji“, kaže Tomić.

Lovci pripremaju odličan paprikaš

Ekipa iz Srednjeg Dragaljevca je učestvovala na svim kotlićima u Gornjem Dragaljevcu.

Ljubiša Milošević, lovac sa dvadesetosmogodišnjim stažom, kaže da je najvažnije na ovakvim manifestacijama družiti se i doći u dobrom raspoložanju.

„Lovci imaju veliko iskustvo u pripremanju kotlića. Treba pripremiti svježe, friško meso. Ubacimo pomalo srnetine, junetine, luka, začina i, eto vam dobrog paprikaša. Ipak, važno je učestvovati. Četiri do pet puta osvajali smo prvo mjesto“, kaže Ljubiša Milošević.

Tradicija se mora poštovati

 Branislav Ristić iz Donje Bukovice kaže da ovo okupljanje u Gornjem Dragaljevcu postaje već tradicionalno.

„Većina nas radi u različitim gradovima, po Sloveniji, Evropi, i ovo je jedinstvena prilika da se okupimo na jednom mjestu. Družimo se i veselimo ovakvim susretima“, kaže Branislav Ristić.

Savo Čembić iz Ljeljenče kaže da drugi put ekipa iz ovog sela učestvuju na “Kotliću kod Točka”. U ekipi ih ima dvadesetak, sve odabrani momci.

“Osvojili smo jednom prvo mjesto. U kotliću je svježe meso, tradicionalni začini, dobra volja. Dovoljno za dobar paprikaš”.

I rudari na kotlićijadi

Radan Jović iz Ravnog Polja, došao je na “Kotlić kod Točka” sa svojim drugovima rudarima. Drugi put učestvuje na ovoj manifestaciji.

 “Druženje, dobar provod, za paprikaš više vrsta svježeg mesa, prirodni začini. Paprikaš se brzo pojede, što je dokaz da je ukusan”, kaže Radan Jović.

Mile Šarčević, iz Ravnog Polja, na ovoj manifestaciji predstavlja najbrojniju ekipu preduzeća “Komunalac” a.d. iz Bijeljine.

“Svake godine učestvujemo na kotliću u Gornjem Dragaljevcu. Idemo i na kotlićijade u Srbiju. Ovo je prilika za prelijepo druženje i za razmjenjivanje životnih iskustava, ali i recepata za dobar paprikaš”, kaže Mile Šarčević.

Bijeljina.com